Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Edgar Ray Killen i samband med rättegången i Philadelphia i Mississippi i USA 2005.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ökänd KKK-mördare avled i fängelset

  Den före detta Ku Klux Klan-ledaren och mördaren Edgar Ray Killen har avlidit i fängelse. Killen, som avtjänade ett 60-årigt straff för morden på tre medborgarrättskämpar i Mississippi 1964, blev 92 år gammal.

  Fallen som fick stor uppmärksamhet ledde till att opinionen mot segregeringen i USA stärktes och tros ha hjälpt till att få igenom en omfattande lagstiftning om medborgerliga rättigheter, den så kallade Civil rights act.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  James Chaney, Andrew Goodman och Michael Schwerner försvann efter att ha frihetsberövats av polisen i samband med att de arbetade med att registrera svarta röstberättigade.

  Vicesheriffen som grep dem informerade KKK. Tre veckor senare hittades medborgarrättskämparnas kroppar nedgrävda på en gård sedan FBI kopplats in på fallet. De hade alla skjutits på nära håll. Chaney, som var svart, hade misshandlats svårt innan han mördades.

  Edgar Ray Killen lyckades hålla sig undan rättvisan i nästan 40 år innan han dömdes för att ha samlat ihop en lynchmobb som tog livet av männen. Killen är den enda som dömts för morden.

  Innan fallet återupptogs 2005 och domen mot Killen föll hade han bland annat livnärt sig som lekmannapredikant och arbetat som samordnare i en lokal KKK-avdelning.