Många migranter har mötts av kalla handen när de försökt komma in i Europa.
Många migranter har mötts av kalla handen när de försökt komma in i Europa. Bild: Elin Swedenmark / TT

Ödesfråga som splittrar och dödar

Aldrig har fler människor varit på flykt till följd av krig och förföljelse. För många går drömmen om en bättre framtid i Europa via Marocko, värd för FN:s möte om migration som startar på måndagen. Det är en ödesfråga som splittrar och dödar.

ANNONS
|

Över 68 miljoner människor var på flykt i slutet av förra året, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. I genomsnitt tvingades 44 400 människor lämna sina hem varje dag, någon varannan sekund. Så många har det inte varit tidigare och följer en trend som har sin främsta orsak i kriget i Syrien.

Över 12 miljoner syrier har sedan 2011 tvingats överge sina hem inom landet eller sökt sig utanför gränserna. Turkiet är tillflykt för över 3,5 miljon syrier, Libanon för ytterligare omkring en miljon.

En flykting har per definition flytt för sin överlevnad och kan inte återvända säkert. Han eller hon har rätt till skydd och hjälp utomlands enligt FN:s flyktingkonvention. En migrant anses ha flyttat av skäl som att få arbete, tjäna pengar och kunna försörja sin familj. En migrant har inte samma rättigheter.

ANNONS

Det uppstår lätt förvirring om vem som är vad och vad det betyder i praktiken. Det är också ett faktum att det i migrantströmmar finns flyktingar, och att en migrant kan vara en flykting. Ofta kommer de från samma oroshärdar, från förhållanden som är jämförbara. 57 procent av flyktingarna har sitt ursprung i Sydsudan, Afghanistan och Syrien.

Migrationen till Europa har minskat kraftigt sedan 2015, men många dör fortfarande under färden.
Migrationen till Europa har minskat kraftigt sedan 2015, men många dör fortfarande under färden.

Många kom hit med oklar status

Vid migrationskrisen 2015 kom över en miljon människor till Europa, de flesta från Syrien och många med oklar status. Tusentals sitter alltjämt kvar i primitiva läger. De vet inte om de kommer att skickas tillbaka eller får stanna. Andra bor under miserabla villkor på Balkan eller inom EU utan någon aning om vad som ska hända.

Den östra Balkanrutten stängdes delvis efter EU:s flyktingöverenskommelse med Turkiet 2016. Toleransen minskade, kontrollerna skärptes. Men fortfarande betalar familjer och enskilda för att försöka ta sig från det turkiska fastlandet till de grekiska öarna, ofta med livet som insats. Hittills i år har över 2 100 migranter dött eller saknas på Medelhavet.

De flesta söker sig numera till Europa längre västerut. Av över 132 000 människor som kom under årets elva första månader var Spanien målet för närmare 60 000. Exempel: Förra veckan arresterade spansk polis 37 medlemmar av ett internationellt nätverk som hade smugglat 730 vietnameser till landet för motsvarande 200 000 kronor per person.

ANNONS

Merparten väljer dock sjövägen till den spanska sydkusten via Marocko, de spanska territorierna Ceuta och Melilla och Gibraltar sund.

EU hoppas mycket på Marocko

Marocko har kritiserats för hur människor behandlas när de väntar på sin chans vid gränserna. GP träffade i våras unga män som hade lyckats fly över stängslen till Ceuta och levde utan tillstånd på en rivningstomt. De kunde gripas vid nästa polisrazzia och talade om förtryck, förföljelse och rädsla.

EU är på väg att bygga ut sin styrka av kust- och gränsbevakare och hoppas mycket på Marocko. Det är en viktig partner för att stoppa migranter innan de kommer hit. Sedan 2014 har EU betalat över en miljard kronor för att bistå marockanerna på detta område. Liknande samarbete utvecklas med länder som Libyen och Egypten.

Samtidigt är EU djupt splittrad i asylpolitiken. Frågan om en fördelning av flyktingar, en svensk hjärtefråga, lyfts bort för att nå en kompromiss.

Ett tecken på den ökade polariseringen är att flera EU-länder gör som USA: ställer sig inte bakom FN:s migrationspakt. Den syftar till att skapa ordning och stärka rättigheter för världens cirka 250 miljoner migranter. Avtalet, som ska skrivas på i Marrakesh, är inte bindande. Men avhopparna anser att det äventyrar det egna självbestämmandet.

ANNONS

Migranter är inte välkomna när länder bygger upp murar. Men med det försvinner inte problemen. De går inte att förtränga.

ANNONS