En pojke sitter utanför familjens raserade hus i Palu på Sulawesi i Indonesien.
En pojke sitter utanför familjens raserade hus i Palu på Sulawesi i Indonesien.

Återförenat par – ljusglimten i helvetet

Katastrofscener fortsätter att utspela sig i Indonesien. Ytterligare två jordbävningar har drabbat landet, hittills har 1 234 dödsfall bekräftats och plundring är ett stort problem. Men för 38-årige Azwan finns trots mardrömmen fortfarande en strimma hopp.

ANNONS
|

Hans fru Dewi har hittats vid liv, efter att hon svepts med av den kraftfulla tsunamin.

- Jag är så lycklig, så känslosam. Tack Gud att jag fick se henne igen, säger Azwan.

Tårarna strömmar ner för hans kinder medan han berättar hur han sökt efter sin fru på gatan, hos polisen och bland liken på bårhuset.

ANNONS

- Det var så många kroppar. Det var så rörigt. På terrassen, inomhus, staplade på varandra, berättar han.

"Kramades och grät"

Frun Dewi var på stranden när marken började skaka och hon drogs med av vågen, och allt blev svart. När hon återfått medvetandet hörde hon personer skrika "Tsunami! Tsunami!".

I söndags, precis när Azwan var redo att "acceptera Guds öde", dök Dewi haltande upp vid deras hem.

- Det var ren eufori. Alla våra släktingar stod och kramades och grät, säger Azwan.

Det var i fredags som ett jordskalv med magnituden 7,5 inträffade på ön Sulawesi, vilket följdes av en tsunami som svepte in med flera meter höga vågor. Natten mot tisdagen skedde ytterligare två skalv, det ena med en magnitud på 5,9 och det andra med magnituden 6,0.

Grips för plundring

Hittills har 1234 människor bekräftats döda men antalet kommer att öka i takt med att flera kroppar grävs fram ur rasmassorna. FN uppskattar att 191000 personer, varav ungefär 46000 barn, är i akut behov av hjälp.

ANNONS

Överlevande kämpar mot törst och hunger. Polisen säger att den under de första dagarna tolererade att människor tog för sig av de få förnödenheter som finns, även om de inte varit deras.

Men sedan både datorer och kontanter försvunnit har nu minst 45 personer gripits för plundring och stöld.

- Efter den andra dagen började matleveranserna komma in, de behövde bara distribueras. Nu upprätthåller vi lagen, säger Ari Dono Sukmanto, biträdande chef för Indonesiens nationella polis.

- Det finns kontantuttagsmaskiner. De är öppna. Om människor stjäl kontanter så griper vi och utreder, fortsätter han.

"Mat och vatten"

Många överlevande köar för att få förnödenheter som mat, vatten och bränsle.

- Regeringen, presidenten har kommit hit. Men det vi verkligen behöver är mat och vatten, säger 48-årige Burhanuddin Aid Masse.

ANNONS

Sanitet och den bristande tillgången på toaletter är ett annat mycket stort problem.

- Det finns inga toaletter, så vi gör det längs vägen under natten, säger 50-årige Armawati Yarmin.

TT-AFP

Fakta: Katastrofen i siffror

Det kanske aldrig blir känt exakt hur många som dog i skalvet och tsunamin i Sulawesi den 28 september. Hittills har 1234 döda bekräftas men många människor kan ha svepts med ut i havet. Sökandet efter kroppar fortsätter och stora områden med många invånare har fortfarande inte hörts av på grund av sönderslagen infrastruktur.

Av de överlevande har minst 61867 flytt och bor nu i tillfälliga, primitiva boenden. FN anger att 191000 människor, varav 46000 barn, är i behov av akut hjälp.

Enligt FN måste 571000 liter rent vatten distribueras per dygn. Området måste också förse med 401 miljoner kalorier livsmedel per dygn. Dessutom behövs 659000 kvadratmeter tillfälliga boenden byggas upp.

Så många som 934 städer, orter, samhällen och byar anses ha mer eller mindre påverkats av katastrofen. Över 600 skolor och tiotusentals andra byggnader har skadats eller förstörts.

Bland de människor som hittills evakuerats finns 122 utländska medborgare – däribland 30 från Thailand och 20 från Tyskland.

Regeringen har satt in 3169 militärer samt 2033 poliser i området. Minst 45 personer har gripits för plundring.

Minst 26 andra länder har erbjudit hjälp till Indonesien.

Källa: AFP

ANNONS