Världen globaliseras – och Brynäs blir Gefle IF

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Det är väldigt tråkigt. Men det kan hända vem som helst och var som helst.”

Så kommenterade Gefle Dagblads chefredaktör det faktum att man på tidningens förstasida basunerade ut att ”Slutsignalen räddade Gefle IF” dagen efter den hyperdramatiska SM-semifinalen mellan Frölunda och … ja, vilka var det nu de mötte?

Jag har faktiskt aldrig varit i Gävle. Men är det något jag vet om staden så är det att man har ett av Sveriges mest klassiska och framgångsrika ishockeylag. Och jag vet att det laget heter Brynäs. Inte Gefle IF.

Detta vet naturligtvis alla som bor i Gävle också. Laget är ju deras stora stolthet med 13 SM-guld och odödliga hjältar som Hans ”Virus” Lindberg, Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson och Stig ”Stygge Stigge”. Gävle är Brynäs. Brynäs är Gävle.

ANNONS

Och ändå sker alltså det ofattbara att stadens egen tidning i en stor rubrik hävdar att laget som vann matchen mot Frölunda heter Gefle IF. Hur är det möjligt? Jag ska berätta hur det är möjligt. För att folk inte respekterar rummet längre.

Världen har som bekant globaliserats och vi flyger kors och tvärs över världshaven som ingenting. Internet gör det möjligt för människor att ”mötas” oavsett var på denna glob de må sitta. Det är därför som en kvinna i Indien mycket väl kan lyfta på luren när en man i Tranås ringer IT-supporten. Och det är därför Nyhetsbyrån TT har en redaktion i Sydney – för där kan journalisterna jobba dagtid och ändå rapportera om vad som sker på natten här i Sverige. Man anpassar sig efter tiden. Rummet? Det struntar man fullständigt i.

Gefle Dagblad redigeras inte i Gävle, utan i Sundsvall. Många mediehus (det jag jobbar på inräknat) har tvingats till liknande lösningar för att spara pengar, och visst finns det fördelar med centralisering. Men det kan gå tragikomiskt fel också. I det här fallet har alltså en stressad nattredaktör i Sundsvall fått i uppdrag att sätta en rubrik till den actionfyllda bilden från Brynäs segermatch i Scandinavium.

ANNONS

Då gick det som det gick. Då fick Gävlebor en lokaltidning på dörrmattan där det stod att deras älskade hockeylag heter Gefle IF.

”Det är väldigt tråkigt. Men det kan hända vem som helst och var som helst. ”Så säger chefredaktören och det är såklart inte sant. För det hade aldrig – aldrig – kunnat hända i Gävle.

Oavsett hur vi förändrar våra liv och vanor genom resor, smartphones, digitala nätverk och ”molnet” så finns rummet fortfarande där som en dimension att förhålla sig till. Vi kan låtsas att världen plötsligt ryms i vår hand, men avstånden är lika stora som de alltid varit. Och människan lika liten.

Respektera rummet, vänner. Minns vad Magnus, Brasse och Eva en gång sjöng, för det är lika sant nu som då:

Där är där man inte är.

Här är där man är.

ANNONS