Västtrafiks vädjan: Använd reflex

72 000 reflexer kommer inom den närmsta tiden att delas ut för att fler ska synas i mörkret, bakom initiativet ligger Västtrafik. Under hösten kommer det också sättas upp reflexsnurror på flera hållplatser i regionen för att man ska kunna uppmärksamma att man vill åka med på bussen på en mörk hållplats.

ANNONS
|

I samarbete med trafikföretagenKeolis, Nobina, Bivab, Transdev och Nettbuss kommer Västtrafik under höstenatt genomföra en stor reflexkampanj.

Därför delar kollektivtrafiksjätten ut 72 000 reflexer under tre veckor. Reflexerna kommer att delas ut av kundvärdar på stora knutpunkter och i Västtrafiks butiker.

– Vi vill visa hur viktigt det är att använda reflexer, framförallt den här tiden på året när det är mörkare på kvällen och morgonen. De är till för att det ska vara säkert i trafiken och vi vill lyfta hur viktigt de är, säger Jesper Wiberg, pressinformatör vid Västtrafik.

Förutom att reflexer minskar risken för olyckor och hastiga inbromsningar bidrar reflexer till att färre kunder blir frånåkta på¨grund av att de inte syns vid hållplatserna, menar Västtrafik.

ANNONS

200 reflexsnurror uppsatta

Men det är inte bara reflexer som kommer att delas ut. Ävenreflexsnurror kommer att sättas upp på flera hållplatser för att uppmärksamma busschauffören att plocka upp resenärer på hållplatsen.

– Det är som en plastskiva med reflexer som man kan snurra på för att synas bättre vid en hållplats. Det kan vara svårt att uppmärksamma att någon står där och väntar. I dagsläget har vi 200 reflexsnurror uppsatta i Västra Götaland.

Trafikverket uppmanar dessutom till att man med jämna mellanrum byter ut sina reflexer, då en normal livslängd för en reflex ligger på ungefär tre år.

Med reflexer syns man på drygt 125 meters håll i mörker om en bil med halvljuset på möter en. Utan reflexer syns man inte förrän bilen är 20 till 30 meter ifrån en.

Trafikverket menar på att risken för att bli påkörd ökar i skymningen och är då tre gånger så stor i mörker som i dagsljus.

"Jättestor skillnad"

Även polisen betonar hur viktigt det är i att synas i mörkret.

– Det gör en jättestor skillnad. Man syns långt mycket tidigare med reflexer och man kan ju ha lite roliga reflexer, det har hänt mycket det senaste åren. Man bör ha reflexer på sig oavsett om man cyklar eller promenerar, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst och fortsätter:

ANNONS

– Det är bra att ha reflex på armen, vid foten eller att fästa den i jackfickan så att den kan hänga. Om den rör på sig syns den dessutom ännu mer.

Kom ihåg att byta ut din reflex

Reflexer håller inte hur länge som helst. Normal livslängd är ungefär tre år. Så här kan du kontrollera om en reflex fortfarande fungerar:

  1. Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum.
  2. Lys på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd.
  3. Släng den gamla om densyns märkbart sämre än den nya.

Källa: Trafikverket.

ANNONS