Ulricehamnsmordet: Den misstänkte mannen har släppts

Åklagare fattade vid lunchtid under måndagen beslutet att släppa den man i 30-årsåldern som suttit anhållen efter mordet i Ulricehamn. - Men han är fortfarande misstänkt i ärendet, summerar Göran Arvidsson, kommissarie vid polisen i Borås.

ANNONS
|

Den man som satt frihetsberövad greps redan under fredagseftermiddagen.

Enligt åklagare Patrik Tilly anhölls han då som skäligen misstänkt (den lägre misstankegraden) för att ha tagit livet av kvinnan.

Arbetade hela helgen

Under hela helgen arbetade polis och åklagare för att stärka misstankarna mot mannen, men klockan 11.45 stod det klart att man inte lyckats nå upp tillräcklig bevisning för att kunna gå till en häktningsförhandling.

– Med det befintliga materialet var det egentligen aldrig på tapeten att försöka få honom häktad. Misstankarna kvarstår dock. Vi väntar fortfarande in en hel del analysresultat som kan förändra bilden, som kan förstärka våra teorier eller få den här personen avskriven, förklarar Patrik Tilly.

ANNONS

Finns det någon anmälningsplikt eller reseförbud utfärdat, för att ha kontroll över var den här individen uppehåller sig?

– Nej, det gör det inte, säger åklagaren.

Inte nedslagna

Kommissarie Göran Arvidsson betonar att polisen arbetar vidare:

– Vi är inte nedslagna. Vi konstaterar att den bevisning som vi plockat fram i dagsläget inte räcker för en häktning. Men vi fortsätter jobba på i oförminskad skala.

Vad var det som fick er att gripa den här mannen?

– Vi har ett antal spår och tänkbara motiv. I ett av dessa sammanhang dök hans namn upp.

Har 30-åringen någon mer direkt, personlig koppling till offret?

– Det är en av de saker jag varken kan eller vill gå in på i dagsläget, svarar Arvidsson.

Kvinnans arbete, skulle det kunna ha spelat en roll i dådet?

– Det är naturligtvis så att vi kontrollerar den delen och självklart tittar vi mycket noga.

"Checkade in"

Trots att en mördare nu går lös, är polisens förtröstansfull.

– Vi får in väldigt många tips och har genomfört åtskilliga förhör. Vi har ett stort material att ta ta oss igenom, konstaterar Göran Arvidsson.

GP har sökt mannens advokat Ingegerd Källblad Nordin. Hittills utan resultat.

En av de faktorer som gjorde att den ännu misstänkte mannen plockades in var att han befann sig i det omedelbara närområdet när mordet begicks. Detta framgår av en "incheckning" på Facebook.

ANNONS

Det var i tisdags kväll som en kvinna i 60-årsåldern, anställd som chef inom den kommunala förvaltningen, mördades i motionsområdet Lassalyckan.

Hon påträffades ett tjugotal meter in i skogen.

Glasögonen hittades

Polisen tror att kvinnan attackerades utefter löparspåret, där hennes glasögon hittades, och sedan släpades ut i terrängen.

Polischefen i Älvsborg, Lena Matthijs, varnade allmänheten efter det brutala överfallet:

– Vi kan inte kan garantera att det här handlar om en person som inte skulle kunna slå till igen. Då är det bra att vara ute minst två och två tills dess att vi har rett ut det här.

Den rekommendationen gäller alltjämt, trots gripandet.

Mordet har vållat stor oro och förstämning i Ulricehamn.

Minnesmarsch

Under söndagen deltog 200 personer, många med tända facklor i händerna, i en minnesmarsch för att hedra den avlidna kvinnan.

Ett par dagar tidigare hade kommunfullmäktige inlett sin sammanträde med en tyst minut.

Den 60-åriga kvinnan var en känd och omtyckt person i lokalsamhället.

Det fanns ingen känd hotbild men huruvida mordet på något vis skulle kunna kopplas till hennes arbete inom kommunen, är en av de saker som återstår för polisen att utreda.

ANNONS