Udda samarbetet i Mölndal kan bestå

Sedan valet har Kristdemokraterna ingått i den rödgröna majoriteten i Mölndal. Ett sidbyte som ledde till ilska hos de tidigare Allians-kollegorna. Ilskan förstärktes när KD medverkade i besluten att avprivatisera två äldreboenden. Men det rödgrönblåa styret i Mölndal kan komma att fortsätta också under nästa mandatperiod.

ANNONS

– Vårt samarbete har varit väldigt, väldigt bra. Vi har varit ganska ense om politiken framåt och vi i KD har fått igenom det vi gick till val på 2014, säger Adam Laurén, nytt förstanamn hos Kristdemokraterna i Mölndal.

Ni gick väl inte till val på att återkommunalisera två äldreboenden?

– Nej, men i det ena fallet uppfyllde den privata utföraren inte ens brandskyddsreglerna. Om verksamheten bedrivs i privat eller offentlig regi har inte så stor betydelse, det är valfriheten som är viktig.

LÄS MER:KD avslutade privatdrift - anklagas för svek

Adam Laurén medger att samarbetet ”är lite udda” men påpekar:

– Det finns blocköverskridande samarbeten i 43 procent av landets kommuner.

ANNONS

De traditionella kompisarna till er i Alliansen - Moderaterna, Centern och Liberalerna - är ganska arga på er har jag förstått. Hur ser du på det?

– Ja, alltså… Vi har mött dem som tycker att vi svikit Alliansen. Men efter valet fanns det ingen allians, det fanns bara alternativet att ta hjälp av SD och det var aldrig aktuellt för Kristdemokraterna. Och det är heller inte aktuellt efter det kommande valet, säger Adam Laurén.

Utesluter ingenting

Med detta sagt vill KD:s förstanamn dock inte utesluta ett Allians-samarbete efter valet.

– Jag räknar inte med någonting. Vi är i grunden ett borgerligt parti.

Samtidigt riktar han hård kritik mot två av Allians-kollegornas förslag: att privatisera äldreboendet i Eklanda respektive att tillfälligt reparera bassängen i det sönderfallande badhuset i Åby.

– Eklanda är ett väldigt välfungerande och omtyckt äldreboende. Att privatisera det bara för att behålla en viss andel privat vård... vår personal är alldeles för viktig för att vi ska hålla på med sånt trams, säger Laurén.

Om Alliansens bassängförslag säger han:

– Jag tror inte på att dutta. Hela anläggningen är i väldigt dåligt skick, det gäller inte bara 50-metersbassängen. Vi vill riva och bygga nytt på platsen.

ANNONS

I en annan uppmärksammad Mölndalsfråga – var bostadssatsningar ska göras – lutar Laurén dock åt Centerns linje.

– Det är väldigt stor styrning åt förtätning i Mölndals centrum, jag är mer för ett ökat utomplansbyggande i exempelvis Hällesåker, Lindome och Kållered.

Nytt förstanamn

Även Moderaterna har bytt ut sitt förstanamn i Mölndal sedan förra valet. Nu heter han Kristian Vramsten.

För honom är det ingen tvekan om vad som varit mandatperiodens viktigaste fråga:

– Valfriheten. Och där tycker jag att Kristdemokraterna lite tydligare ska visa var de står.

Vramsten uttalar sig försiktigt, i förhoppningen att KD efter valet ska komma tillbaka till Alliansen. Han hoppas att bytena av toppnamnen ska underlätta.

– Det har funnits personer inom KD och M som inte varit överens, noterar han.

Förutom valfriheten slår Kristian Vramsten ett kraftigt slag för bilismen. Han gör visserligen något av en helgardering när han säger att han och Moderaterna är för cyklar och kollektivtrafik, men kritiserar sedan den styrande majoriteten:

– Man gör allt för att trycka ut bilismen, genom miljözoner och höjda p-avgifter. Ska kollektivtrafiken konkurrera ut bilismen ska den göra det genom att bli bättre, säger Kristian Vramsten.

"Inga stridigheter"

Under mandatperioden har socialdemokraten Marie Östh Karlsson varit kommunstyrelsens ordförande och ledare för S-MP-V-KD-styret ”Majoritet Mölndal”. Om väljarna vill fortsätter hon gärna i denna koalition. Hon kallar samarbetet ”oerhört, fantastiskt bra”.

ANNONS

– Vi har verkligen levererat gentemot Mölndalsborna, säger hon.

Som exempel på ”leveranser” nämner Östh Karlsson gratisresor för pensionärer och fritidskortet i kollektivtrafiken för högstadieelever plus att solceller installerats och den kommunala bilflottan byggts ut med fossilfria fordon.

Däremot håller hon med om att förra valets löfte om att minska barngruppernas storlek i förskolan inte uppfyllts.

Mölndals kommunfullmäktige

Mölndal hade vid årsskiftet 66 121 invånare. De senaste 30 åren har Mölndal växlat mellan borgerligt och socialdemokratiskt styre.

Efter senaste valet fick de rödgröna partierna ihop 29 mandat och de fyra traditionellt borgerliga 26. Inget av blocken fick majoritet eftersom Sverigedemokraterna fick 6 mandat.

I det läget hoppade Kristdemokraterna över till det rödgröna blocket som därmed fick en majoritet på 32 av kommunfullmäktiges 61 platser.

Kommunvalsresultat 2014:

Socialdemokraterna 27,7 procent 18 mandat

Moderaterna 23,4 procent 14 mandat

Miljöpartiet 11,2 procent 7 mandat

Sverigedemokraterna 10,2 procent 6 mandat

Liberalerna 10,0 procent 6 mandat

Vänsterpartiet 6,9 procent 4 mandat

Kristdemokraterna 4,8 procent 3 mandat

Centern 4,4 procent 3 mandat

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS