Begreppet tjänsteman är förlegat, anser kommunalrådet Benny Andersson (S). Bild: Gösta Axelsson
Begreppet tjänsteman är förlegat, anser kommunalrådet Benny Andersson (S). Bild: Gösta Axelsson

Tjörnpolitiker vill slopa tjänstemän

Socialdemokraten Benny Andersson, oppositionsråd på Tjörn, har skrivit en motion om att avskaffa begreppet tjänsteman och istället använda könsneutrala ordet tjänsteperson.

Tjörns kommun
|

Varför vill du skrota alla tjänstemän?

– Haha. Språkrådet jobbar nationellt för att få ett mer jämställt språkbruk och det här är en del i det. Begreppet tjänsteman speglar inte dagens verklighet och känns otidsenligt. Jag vill att man istället inför det könsneutrala ordet "tjänsteperson". Sveriges kommuner och landsting har använt det i flera år och även inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), där jag sitter med i förbundsstyrelsen, används enbart ordet tjänsteperson, så för mig är det helt naturligt.

Varför tror du att begreppet tjänsteman ändå hänger kvar i många kommuner?

– Ibland jobbar man bara vidare utan att tänka sig för. Det är rester av ett patriarkat och behöver förändras.

Vad har det för betydelse att byta benämning?

– När man pratar om tjänstemän tänker alla att det är en man och därför behöver det förändras. Eftersom vi har ett könsneutralt yrkesliv, män och kvinnor har idag tillgång till alla yrken och kvinnor och män ska ha samma villkor i yrkeslivet, finns det ingen anledning att ha yrkesbeteckningar som ger information om innehavarens kön. Min motion är också ett sätt att synliggöra problemet om hur man ser på kvinnor och män inom kommunens organisation. Tjörn har högst andel deltidsanställda inom Göteborgsregionen och de handlar främst om kvinnor inom äldreomsorgen som får otrygga anställningar. Man har fortfarande synen att kvinnor kan jobba deltid och bli försörjda av sina män. Det handlar i botten om grundläggande värderingar.

Tror du att du kommer att få igenom det här i kommunfullmäktige?

– Jag hoppas det, annars skulle jag bli förvånad. Folk behöver en tankeställare.