Slapp straff efter arbetstvist

ANNONS
|

På sin hemsida hyllade enhetschefen och Kålleredsbon Lennart Eriksson staten Israel. Strax därefter blev han degraderad från sin tjänst. Eriksson stämde Migrationsverket och tingsrätten konstaterade att omplaceringen var felaktig. Men i stället för att följa domen sa myndigheten upp Eriksson. Med avgångslön och skadestånd tvingades Migrationsverket betala honom 1,5 miljoner kronor.

Uppsägningen JO-anmäldes dock och JO slog i september fast att Migrationsverket hade brutit mot yttrandefrihetsgrundlagen. JO bedömde att omplaceringen var föranledd av att den anställde hade uttryckt politiska åsikter.

Migrationsverkets personalansvarsnämnd har nu prövat om myndigheten bör vidta åtgärder mot den verksamhetschef som fattade beslut att omplacera Eriksson. Men enligt nämnden kan omplacering inte bedömas som tjänstefel. Det är inte heller fråga om brott och därför kan inte åtal mot förtal väckas. Och eftersom chefen hade konsulterat annan personal inom Migrationsverket finns inte skäl för uppsägning.

ANNONS

Till slut konstaterar nämnden att det är för sent att ge verksamhetschefen en disciplinpåföljd, eftersom det gått mer än två år.

ANNONS