Bild: Maja Suslin
Bild: Maja Suslin

Skulle släppas från anstalten - våldtog medfånge

Fången hade fyra månader kvar innan han skulle bli villkorligt frigiven – då ska han ha våldtagit en medfånge inne på den Västsvenska anstalten. Nu döms mannen i 35-årsåldern till fängelse i två år och nio månader.

ANNONS
|

I våras inträffade en våldtäkt inne på en anstalt i Västsverige.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Det kommer ju aldrig att vara okej. Människor som sitter hos oss är frihetsberövade och verkställer straff och det i sig är ganska integritetskränkande. Och att en sådan här sak händer här också är fullständigt vidrigt och oacceptabelt. Det kommer vi göra allt för att det inte kommer att upprepas, har kriminalvårdschefen på anstalten sagt.

LÄS MER:Misstanken: Våldtog medfånge på västsvensk anstalt

Tvingade till sig oralsex

En man i 35-årsåldern ska då, enligt åklagaren, ha tagit med sig en medfånge in på sitt rum på anstalten, här ska han sedan ta tagit tag i mannens axel och slängt honom på sängen. Enligt misstankarna ska han ha sagt till medfången att han skulle vända alla emot honom och att han skulle få stryk av samtliga eftersom han var en "golare" om han inte sög av honom.

ANNONS

Tre dagar senare sökte han upp medfången igen. Enligt misstankarna ska mannen i 35-årsåldern ha lagt sig på honom och gjort samlagsliknande rörelser mot offret tills han fick utlösning.

Fången åtalades för våldtäkt och sexuellt tvång. Bland bevisen finns den åtalade mannens sperma. Detta har hittats på offrets t-shirt och påslakan.

Ändå nekar mannen i 35-årsåldern till brott:

– Den här typen av brottslighet är så allvarlig och det är inget jag vill kommentera innan en rättegång, sa mannens advokat Viktor Carlberg i samband med att åtalet lämnades in.

Dömd för rån

Kammaråklagare Patrik Stintzing har berättat att den misstänkte våldtäktsmannen avtjänade ett treårsstraff för rån, övergrepp i rättssak och olaga frihetsberövande.

– Han skulle ha frigetts dagen för häktningsförhandlingen i detta mål och det sammanföll med att vi fick resultatet från NFC och då hade vi sannolika skäl misstänkt för detta och då anhölls han, har Patrik Stintzing sagt och fortsatte.

– Det fanns ingen anledning att häkta honom tidigare. Han satt där han satt och skulle inte försvinna någonstans. Plus att vi hade kanske inte fullt ut sannolika skäl.

Domen

Nu har domen kommit. Mannen döms för våldtäkt och sexuellt tvång till fängelse i två år och nio månader.

ANNONS

I domen framgår det att den nu dömde mannen sagt att han och offret hade en sexuell förbindelse, men rätten anser inte att hans version om vad som hänt är trovärdig.I stället anser de att det är bevisat att mannen "genom ett visserligen begränsat, men ändå våld och genom hot om våld tvingat målsäganden till sexuell handling".

Den dömde mannen ska betala skadestånd till offret på 165 000 kronor.

ANNONS