Efter en sen jakt på den drivande fiskebåten kunde Kustbevakningen bogsera båten till hamn,
Efter en sen jakt på den drivande fiskebåten kunde Kustbevakningen bogsera båten till hamn, Bild: Kustbevakningen

Sjödrama på Vänern i natt

En fiskebåt som bogserade en fritidsbåt på Vänern under lördagen fick plötsligt ett maskinhaveri. Detta gjorde att fritidsbåten började driva och både Kustbevakningen och sjöräddningen fick rycka ut i det dåliga vädret. – Det fanns 200 liter diesel ombord, säger Pernilla Östlund, kommunikatör vid Kustbevakningen.

ANNONS
|

Under lördagen bogserade en fiskebåt en fritidsbåt på Vänern mellan Karlstad och Grums. Av okänd anledning havererade maskineriet i fiskebåten och behövde därför själv hjälp.

– Sjöräddningssällskapet fick göra en sjöräddningsinsats för fiskebåten. Men detta gjorde att själva fritidsbåten började driva fritt, säger Pernilla Östlund, kommunikatör för Kustbevakningen.

200 liter diesel

Lyckligtvis fanns inga människor på fritidsbåten men det fanns en tydlig risk för att farliga ämnen från båten kunde läcka ut i Sveriges största sjö. Detta gjorde att Kustbevakningen fick rycka ut för att leta efter fritidsbåten.

– Det fanns 200 liter diesel på fritidsbåten som vi inte ville skulle läcka ut, säger Pernilla Östlund.

ANNONS

Samtidigt kunde Sjöräddningssällskapet föra fiskebåten i säkerhet.

Den så kallade miljöräddningsinsatsen från Kustbevakningen pågick under dåliga väderförhållanden. Kustbevakningen fick kämpa mot både blåsigt väder och isig väderlek ute på vattnet.

Kamp mot höga vågor

– Till slut lyckades vi lokalisera fritidsbåten, men vädret var för dåligt för att vi skulle kunna bogsera den under lördagskvällen, säger Pernilla Östlund.

Anledningen var bland annat att vågorna på sjön var för höga på Vänern. Istället fick Kustbevakningen övervaka båten under natten.

Under söndagen förbättrades väderleken och båten kunde bogseras in till fritidshamnen i Otterbäcken i Gullspångs kommun. Och ingen diesel har av allt att döma läckt ut i sjön.

– Därför kunde vi också avbryta miljöinsatsen, säger Pernilla Östlund.

ANNONS