SD-politikern: "Trodde att vi skulle bli ihjälskjutna"

Under måndagen meddelade polisen att en buss som en riksdagsledamot färdades i hade beskjutits under helgen i Töreboda. Riksdagsledamoten i fråga var Sara-Lena Bjälkö (SD).
– Jag är tacksam för att alla är välbehållna, säger hon till GP.

ANNONS
|

Det misstänkta brottet rubriceras som grovt olaga hot.

- Med tanke på en av målsägarnas politiska position klassas händelsen som ett potentiellt hatbrott – tills vi vet något annat, säger Helena Trolläng, chef för polisens utredningsenhet i väst till GP och fortsätter:

– Om hatbrott kan styrkas kan påföljden bli hårdare än vid ett "vanligt" grovt olaga hot, säger hon.

Händelsen ska ha inträffat natten mellan lördag och söndag i Töreboda kommun. Något som P4 Skaraborg var först med att rapportera.

Enligt Helena Trolläng ska resan ha varit privat.

– Det fanns inget i den som var kopplat till något politiskt uppdrag, säger hon.

ANNONS

Sällskapet färdades i en så kallad minibuss.

Det fanns enligt Tolläng inget på bussen, logotypes eller liknande, som vittnade om att den hade koppling till Sverigedemokraterna.

Upplevde situationen som hotfull

Enligt radiokanalen ska flera personer ha färdats med en buss nattetid och då blivit omkörd av en bil mellan Töreboda och Tidan. Någon i bilen ska då ha tagit fram ett vapen och beskjutit bussen, det ska dock inte röra sig om skarpa skott. Varken politikern eller någon av de andra som färdades i bussen ska ha skadats.

– Ytterligare två personer fanns med i bussen, samtliga upplevde situtionen vid bussen, som hotfull, säger Helena Trolläng.

Sverigedemokraterna bekräftade under måndagskvällen att det var en riksdagsledamot från deras parti som hade befunnit sig i bussen.

"Trodde att vi skulle bli ihjälskjutna"

Nu berättar Sara-Lena Bjälkö att det var hon som satt på bussen tillsammans med sin man och en chaufför. Enligt henne befann de sig på en Scaniabuss, utan några SD-loggor, och var på väg till en dragracingtävling i Skaraborg.

– Vi blev omkörda och blev beskjutna. Jag trodde allvarligt att vi skulle bli ihjälskjutna. Man blir såklart chockad och rädd. Jag är tacksam för att alla är välbehållna, säger hon.

Hon vill inte gå in på mer detaljer kring händelsen, men hon uppger att hon tror att beskjutning var riktad mot henne eller hon och hennes man.

ANNONS

– Oavsett om det var riktad mot mig eller inte, så var det riktad mot oss. Det var bara vi som befann sig på bussen, säger hon.

Tekniker har synat

Det misstänkta brottet utreds av polisens demokrati- och hatgrupp i Västra Götaland där åklagare är inkopplad som förundersökningsledare.

Polisens tekniker har fingranskat den misstänkta brottsplatsen.

Om spår har säkrats eller om någon person har hörts som misstänkt är inget Helena Trolläng vill kommentera.

-I det här läget kan jag inte ge några uppgifter som en gärningsman kan ha nytta eller som på annat sätt kan påverka utredningen, betonar Helena Trolläng.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS