Flera tidigare elever vittnar om att de mått mycket dåligt efter att ha gått på Hällebergsskolan i Ljungskile. Många beskriver församlingen som en sekt som övervakar deras liv. GP har frågat samtliga riksdagspartier hur de reagerar på granskningen.
Flera tidigare elever vittnar om att de mått mycket dåligt efter att ha gått på Hällebergsskolan i Ljungskile. Många beskriver församlingen som en sekt som övervakar deras liv. GP har frågat samtliga riksdagspartier hur de reagerar på granskningen. Bild: Jonas Lindstedt

Så reagerar politikerna efter GP:s granskning

Granskningen av kristna Hällebergsskolan väcker starka reaktioner hos regerings- och riksdagspolitiker.
– Skolan drivs av en sekt och om allt stämmer i artikeln borde den stängas då den bryter mot lagen säger KD:S skolpolitiska talesperson, Annika Eclund.

ANNONS

GP har frågat de skolpolitiska talespersonerna för samtliga riksdagspartier följande frågor:

1. Hur reagerar du på det som framkommit i granskningen av Hällebergsskolan?

2. GP har kunnat avslöja hur elevpengen slussats rakt in i församlingens verksamhet genom internhyra av lokaler. Vad tänker du om det, och hur bör detta regleras?

LÄS MER: DEL 1: GP har granskat den kristna Hällebergsskolan – elever vittnar om en 25-årig historia av rädsla och psykisk terror

Socialdemokraterna

Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister.
Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

– Jag får ont i magen när jag läser det här reportaget. Svensk skola ska präglas av trygghet och studiero. Det ska vara en undervisning och utbildning som vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. Det här illustrerar varför vi går till val på att inte ha religiösa friskolor. Det är för barnens och elevernas skull.

ANNONS

– Min utgångspunkt är att de skattepengar som vi gemensamt avsätter ska gå till skolan och inte till stora vinster, vare sig i församlingar eller friskoleföretag. Vi i Socialdemokraterna har som vallöfte att vi vill se över och göra om skolpengen. Då är meningen att resurserna till en skola i högre utsträckning ska spegla vilka faktiska kostnader en skola har. Det är inte minst viktigt för att se till att skolor med stora behov också får större resurser.

LÄS MER: DEL 2: Vad får flera ungdomar på samma skola att försöka begå självmord? En låda med gamla kassettband tar oss med bakom stängda dörrar i Hällebergsförsamlingen

Miljöpartiet

Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister och språkrör.
Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister och språkrör. Bild: Hanna Franzén/TT

– Det här beskriver i stora delar en skolmiljö som inget barn ska behöva uppleva på någon skola. Varje sådant varningstecken måste en seriös huvudman gå till botten med och säkra att det blir en förändring så att man klarar uppgiften att ge barnen en trygg skola. Annars passar man inte som huvudman, säger utbildningsministern Gustav Fridolin.

– Det är helt fel. Så får det inte gå till i skolan. De pengar som du och jag ger ska fram till skolan. Det innebär att de inte ska försvinna i väg till en församling eller förenings andra verksamhet. Eller till skatteparadis för den delen. Pengarna ska skapa kvalitet i skolan, säger Gustav Fridolin. Vi har gått till Lagrådet med ett lagförslag om total insyn i friskolornas ekonomi. Man ska kunna följa vart varenda skattekrona går.

ANNONS

LÄS MER: DEL 3: Trots larm om censur och indoktrinering gav Skolinspektionen grönt ljus till Hällebergsskolan gång på gång

Vänsterpartiet

Daniel Riazat (V), riksdagsledamot.
Daniel Riazat (V), riksdagsledamot. Bild: Christine Olsson/TT

– Om detta stämmer så är det fruktansvärt och man måste självklart ta dessa elevers vittnesmål på största allvar. Det låter som ett fall där Skolinspektionen snarast måste sätta ner foten och se till att det här åtgärdas. Vi anser att ingen skola ska bedrivas på den här grunden, säger Vänsterpartiets skolpolitiske talesperson Daniel Riazat.

– När det gäller den ekonomiska biten så menar vi att hela friskolereformen som sådan har lett till att såväl religiösa som andra vinstdrivande friskolor har kunnat göra på det här sättet. Vi menar att systemet är fel och att man helt enkelt måste utforma lagstiftningen så att man inte kommer in i skolan med vinstsyfte och att man reglerar så att ingen religiös påverkan ska få ske från skolor gentemot barnen. Det här ska inte få förekomma i den svenska skolan. Sedan vet vi att det inte bara är konfessionella skolor där det händer, men det är helt oacceptabelt.

LÄS MER: DEL 4. Larmade om misstänkta missförhållanden på Hällebergsskolan - blev JO-anmäld

Moderaterna

Erik Bengtzboe (M).
Erik Bengtzboe (M). Bild: Fredrik Wennerlund

– Det som beskrivs är ju fullständigt oacceptabelt. Det är uppenbara brott mot skollagen, och ytterligare ett tydligt exempel på att vi måste skärpa insyn och tillsyn av våra skolor i Sverige. Som elev och som förälder ska man kunna känna sig trygg med att barnen går i en trygg skola där de lär sig varje dag. Det är en oacceptabel bild som målas upp, säger Erik Bengtzboe, skolpolitisk talesperson för Moderaterna.

ANNONS

– Skolpengen ska täcka kostnader för undervisning. Inte sponsra verksamheter. Jag har svårt att se att det är förenligt med skollagen att slussa pengar från undervisningen på det sättet. Dels handlar det om att skärpa tillsynen från Skolinspektionen så att man kan vara på plats och granska skolans verksamhet och hur undervisningen faktiskt ser ut. Det räcker inte att granska papper. Det är också uppenbart att vi behöver införa nationella kvalitetskrav som ställer så höga krav att man inte har möjlighet att inte lägga pengarna på undervisning.

Kristdemokraterna

Annika Eclund (KD).
Annika Eclund (KD). Bild: LEIF R JANSSON / TT

– Skolan drivs av en sekt och om allt stämmer i artikeln borde den stängas då den bryter mot lagen. I de fall man misstänker att inte lagen följs på olika skolor ska granskningen från Skolinspektionen intensifieras, säger Kristdemokraternas skolpolitiska talesperson, Annika Eclund.

– Vad gäller ekonomin kommer vi komma åt detta lättare genom den nya ägar- och ledningsprövningen som ska granska alla välfärdsföretag. Vi är öppna för att titta på om reglerna ska ändras för att få en bättre insyn i ideella organisationers ekonomi.

Liberalerna

Liberalernas gruppledare och skolpolitiske talesperson Christer Nylander.
Liberalernas gruppledare och skolpolitiske talesperson Christer Nylander. Bild: Henrik Montgomery/TT

– Det som finns i artiklarna är sådant som inte ska finnas i svensk skola. Vi behöver en skarpare inspektion och skarpare åtgärder mot skolor som inte sköter sitt uppdrag, säger Liberalernas skolpolitiske talesperson Christer Nylander.

ANNONS

– Man behöver ha ökade möjligheter att kontrollera, men öppna böcker är väldigt långtgående. Det innebär också att man får insyn i andra verksamheter som bolaget eventuellt har, säger han. Jag tycker att Skolinspektionen ska ha bättre muskler och fler verktyg att använda i sitt arbete. Det är alltid svårt att inspektera hur skolor fungerar i praktiken, man kan inte alltid vara där. men det är uppenbart att Skolinspektionen totalt sett behöver möjlighet att göra fler, ofta oväntade, inspektioner.

Sverigedemokraterna

Stefan Jakobsson, tidigare skolpolitisk talesperson (SD).
Stefan Jakobsson, tidigare skolpolitisk talesperson (SD). Bild: Thommy Tengborg/TT

– Det här är ett klockrent exempel på varför vi föreslagit tre hundra miljoner extra kronor till Skolinspektionen, som ska läggas på icke föranmälda besök, framför allt på konfessionella skolor, säger Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Det här är, om allt är sant, en skola som ska tas över av en statligt tillsatt rektor som vi har föreslagit. Så får det inte gå till på en skola, det är inte det som skattemedel ska användas till. Vi vill ha en statlig huvudman, och i det ingår en digital elevpeng. Vi tar bort den delen av elevpengen som byggnaden kostar, sen ser vi till att ordna att runtompersonalen. Det blir likvärdighet mellan kommunala skolor och friskolor.

Sedan denna intervju gjordes har Stefan Jakobsson dragit tillbaka sin riksdagskandidatur och lämnat posten som skolpolitisk talesperson. Anledningen är Aftonbladets avslöjanden om att han låtit skattebetalarna betala för hans privata taxiresor.

ANNONS

Centerpartiet har avstått från att kommentera.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS