Rollspel och historia utanför Kungsbacka

För fjärde året i rad arrangerade Föreningen Hunehals Borg en dag där alla kunde ta del av en medeltida värld. Under dagen kunde besökare se riddarspel, fynda medeltida hantverk och njuta av skådespel och mat.

ANNONS
|

Vid medeltidsdagen som anordnas ute vid Hunehals Borg utanför Kungsbacka finns något för alla smaker och åldrar. Under gårdagen kunde besökare beskåda medeltida tornerspel, därriddare visade upp sin ryttarkonst och vapenskicklighet inför publik.

Det är föreningen Hunehals Borg med 160 medlemmar som arrangerar medeltidsdagen, 50 av medlemmarna har arbetat ideellt med evenemanget sedan i höstas.

- Evenemanget är det tredje största i Kungsbacka och vi räknar med ett par tusen besökare trots det dåliga vädret, säger Rose-Marie Eriksson ordförande i föreningen Hunehals Borg.

Vid den historiska platsen kunde folk lyssna till tonerna av medeltida sång och musik ackompanjerade av historiska instrument som säckpipa och fiddla.

ANNONS

För den som ville testa på en riddares ädla liv under medeltiden gick det att utmana en förkämpe till duell, prova på bågskytte eller bli dubbad till riddare.

Tack vare Game of Thrones

- Arrangemanget blir större och större och för varje år anmäler det sig mer folk. Medeltiden är inne nu, tack vare Game of Thrones bland annat, och lajvarna älskar detta, säger Rose-Marie Eriksson.

För många är medeltiden ett naturligt inslag i fantasygenren. Likaså är magi ett naturligt inslag under medeltidsdagen vid Hunehals Borg. Magikern och fakiren Caligari axlade under dagen både rollen som narr och magiker med sina trollkonster, magi och jonglering.

Med medeltiden i fokus hade flera stånd upprättas som ställde ut och sålde smycken, kläder och plädar. Irene Andersson och Britt Fredriksson sålde medeltida kläder och var rutinerade i sammanhanget.

- Förra veckan var vi i Varberg på medeltidsdagarna och nu är vi här. Britt har sytt och sålt medeltida kläder i snart två decennier medan jag hållit på i närmare tio år, sa Irene Andersson.

Andreas Börjesson, Martin Klasson och Jukka Heikkikinen var iklädda gulsvarta riddardräkter och hade åkt från Torpa utanför Borås för att deltaga som fotsoldater i uppvisningen. Deras rustningar vägde närmare 20 kilo och de olika delarna hade inhandlats från länder som Ryssland, Ukraina och Polen.

ANNONS

- I gruppen råder viss hierarki, jag är exempelvis ordförande. Men grabbarna är så snälla att man inte behöver säga till dem, sa Jukka Heikkikinen med ett leende.

Mest tjejer som deltar

I uppvisningen deltog även Bohus Älvsborgs Caroliner som möttes med både glädje och applåder när de kom inridande med lansen i högsta hugg.

- I år har vi tre medeltidsevent men vi får alla typer av uppdrag oberoende av historisk epok. I kavalleriet, de som rider, är vi mest tjejer faktiskt. Det är en annan typ av ridning än vad man håller på med annars, så man måste vända hästen på väldigt små ytor, säger Linda Ersson.

Medlemmar från föreningen Hunehals Borg gick under dagen runt och berättade om hur livet var i byn under medeltiden.

- Dem som bodde här hade ett helvete rent ut sagt. Det vanliga folket här blev förtryckta av adelsmännen. Men bland oss som jobbar med arrangemanget råder inga feodala strukturer eller hierarkier, avslutade Rose-Marie Eriksson.

ANNONS