Prototyp. Chalmersskapad optimistjolle som är framtagen ur återvunnen plast från havet. Bild: Christian Finnsgård
Prototyp. Chalmersskapad optimistjolle som är framtagen ur återvunnen plast från havet. Bild: Christian Finnsgård

Plast från havet skapar nya jollar

Världens hav översvämmas av plast. Nu har Chalmers tagit fram en optimistjolle gjord på återvunnen hårdplats för att visa vitsen med att inte slänga plast i havet.

ANNONS
|

Varje år hamnar åtta miljoner ton plast i våra hav och stora delar av den plasten når Bohuskustens strandlinje.

– Att det är ett problem med plast i havet för miljön och omvärlden är alla medvetna om. Alla har det här på läpparna nu, säger Jessica Nauckhoff, projektledare på Sjöräddningssällskapet som tillsammans med Håll Sverige rent och Svenska seglarförbundet startat projektet Optimist för havet som finansieras av Svenska postkodlotteriet.

Projektet syftar till att samla in marint skräp samt informera, utbilda och nå ut med att plasten som samlas in är en resurs som går att återanvända. Genom att illustrera detta har Chalmers tagit fram en optimistjolle av återvunnen hårdplast.

ANNONS

– Vi vill minska den marina nedskräpningen och visa vilket resursslöseri det är. Och om Chalmers kan ta hand om plasten blir det en sluten cirkel, säger Jessica Naukhoff, som anser det både spännande och konkret att visa upp en optimistjolle av återvunnen plats.

Plasten som används är hårdplats och den samlas in under strandstädningar på våren men även av kustkommuner under hela året.

Christian Finnsgård, forskningschef vid SSPA och forskare på Chalmers och hans team har tagit fram optimistjollar i alternativa material tidigare; i grafen, i kolfilter, i rostfritt stål och i papper. Nu har utmaningen varit att ta fram optimistjollar i återvunnen plast från havet.

Christian Finnsgård säger att det kanske inte är så ekonomiskt hållbart att återvinna plasten men att det finns stora pedagogiska poänger att göra det här.

– Vi kan bygga båtar i plast genom att mala ner plasten till pellets och sedan till plastfiber, på så sätt ger vi återanvänd plast nytt liv igen. Och som en bieffekt kan vi visa för barn och unga att vi återanvänder plasten som de tar upp. På så sätt skapar vi en medvetenhet – släng inte plast i naturen utan använd den.

För Christian Finnsgård är det här också ett sätt att visa vad Chalmers gör för att nå ut till unga som vill arbeta med miljöfrågor och teknik för en mer hållbar framtid.

ANNONS

– Det här är ju för Chalmers del ett utmärkt sätt att visa upp kunnandet om material, återvinning och cirkulär ekonomi och kombinera det med ett socialt hållbarhetsperspektiv och koppla det till en yngre publik som vet vad en optimistjolle är.

Fakta: Optimist för havet

  1. Projekt för återvinning av marint skräp som drivs av Håll Sverige rent, Svenska seglarförbundet och Sjöräddningssällskapet.
  2. Under sommaren besöker de följande event i Västsverige: Volvo Ocean race, 14-21 juni, GKSS Match Cup, Marstrand, 4-8 juli, Allsvenskan, final, Gottskär Kungsbacka, 7-9 september.
ANNONS