Slog ner vid i området Fjärås station.
Slog ner vid i området Fjärås station. Bild: Polisen

Pilot startade i uselt väder och kraschade i Fjärås – rätten oenig

Piloten startade sitt ultralätta plan i usla väderförhållanden, flög in i en av järnvägens elstolpar och störtade precis bredvid Fjärås station. Den kvinnliga passageraren skadades svårt. Nu har den medelålders amatörflygaren fått sin dom.

ANNONS
LocationFjärås|

Mannen, som är bosatt i en kommun i Mellansverige, åtalades efter det uppmärksammade haveriet i november i fjol.

Åklagare ville ha honom fälld för det relativt ovanliga brottet vårdslöshet i flygtrafik.

– Det som har hänt har ju hänt. Jag valde att lyfta i det dåliga vädret och det gick inte bra, men det var olyckliga omständigheter som medförde att det blev som det blev, summerade piloten i första polisförhöret.

"Inte fri från skuld"

Han kallade också det inträffade för en kombination av dåligt omdöme och svåra yttre förutsättningar.

– Jag svär mig dock inte fri från skuld, påpekade mannen.

Enligt utredningen hade amatörflygaren på morgonen lämnat sin hemort.

ANNONS

Han och hans sambo skulle flyga till västkusten och tillbaka under dagen – och hade sedan tidigare haft kontakt med Fjärås flygklubb angående landningstillstånd.

Flera startförsök

Inför återresan började det snöa rejält. Sikten var begränsad och vinden frisk.

– Han gjorde ett flertal startförsök innan han kom i väg. Jag följde planet, fast tappade det efter cirka tio sekunder på grund av det kraftiga snöfallet. Sen fick jag höra av en kompis att han kraschat, berättade ett vittne under rättegången.

Delar av järnvägens kontaktledning hittade bredvid flygplanet.
Delar av järnvägens kontaktledning hittade bredvid flygplanet. Bild: Polisen

Flera ambulanser kallades till platsen och all tågtrafik mellan Göteborg och Malmö stod stilla under uppröjningsarbetet.

Svåra kroppsskador

Den medföljande kvinnan drabbades av brott på bröstbenet, fraktur på en nackkota samt skador på båda benens bakre lårmuskler.

Hon vägrade anmäla mannen för vållande av kroppsskada.

– Det var ju tack vare hans reaktionsförmåga och kunskap som det ändå gick såpass bra, hävdar kvinnan.

Varbergs tingsrätt var oenig i sitt beslut.

Majoriteten av rätten menar att mannen inte varit grovt oaktsam eller ens tillräckligt oaktsam för att dömas för vårdslöshet i flygtrafik och friar därför.

Nämndeman ville fälla

"Olyckan ska istället anses vara ett resultat av kombinationen bristande erfarenhet och felbedömning av situationen", skriver domstolen.

En av nämndemännen tyckte emellertid att piloten agerat just grovt oaktsamt och yrkade på fällande dom, med ett efterföljande straff på dagsböter.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS