Politiker och tjänstmän samlades vid Hede station för att ta ett gemensamt första spadtag. Bild: Lisa Henricson
Politiker och tjänstmän samlades vid Hede station för att ta ett gemensamt första spadtag. Bild: Lisa Henricson

Nu startar bygget av stationshuset i Hede

Nu drar bygget av Hede stationshus igång på allvar. Det är första steget i en stor omvandling av området.

ANNONS
|

Det nya stationshuset ska stå klart redan om ett år och i går samlades politiker och tjänstemän för att ta ett symboliskt första spadtag. Kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka Hans Forsberg (M) betonade att bygget har en viktig roll för området kring stationen. Där ska det bland annat byggas nya bostadsområden med 2 000-3 000 nya lägenheter och verksamheter med cirka 500 arbetsplatser.

– Det här betyder jättemycket för hela utvecklingen av hela Kungsbacka, säger Hans Forsberg.

Varje dag stiger omkring 1 400 personer på tåget vid Hede station och siffran väntas öka de kommande åren. Själva stationshuset är cirka 700 kvadratmeter stort och kommer att innehålla en vänthall i två nivåer, toaletter och en kiosk.

ANNONS

Ambitionen är att byggnaden ska bli ett synligt landmärke och fasaden består av stora glaspartier.

– Tanken är att det ska bli som en lykta som lyser upp i vintermörkret. Glaset skapar också trygghet eftersom man får en bra överblick, säger arkitekten Olof Hallberg från Abako arkitektkontor.

Kommunens budget är 50 miljoner kronor, varav 16 miljoner kommer från stadsbidrag som beviljats av Trafikverket. För att bidraget ska betalas ut krävs att stationshuset står klart senast 31 december 2018 och därför har processen skyndats på.

ANNONS