Misstänkte mördarens advokat: Styrdes av inre röster

Mannen i 35-årsåldern har häktats för att ha mördat sin mamma - och sedan grävt ner henne, enligt Aftonbladet. När han mötte häktningsdomaren under tisdagsförmiddagen kom det fram att han haft oerhört starka vanföreställningar. - Han är helt styrd av andra krafter som uppmanar honom att göra detta, säger hans advokat Peter Ekelund.

ANNONS
|

Under fredagskvällen hittades en död kvinna i 70-årsåldern utomhus vid en bostad utanför Strömstad.

Enligt Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst, ska kroppen ha hittats utomhus iterrängen. Och enligt uppgifter till Aftonbladet ska den ha varit nedgrävd.

Polisen misstänkeratt kvinnan bragts om livet. – Omständigheterna kring fyndet gör att vi misstänker mord, sa Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, under fredagskvällen.

LÄS MER: Mordmisstänkte mannen släkt med döda kvinnan

Anhörig misstänkt

Misstankarna riktadesmot kvinnans son, en man i 35-årsåldern, som kunde gripas i anslutning till platsen.

Enligt åklagarens teori ska han ha mördat den anhörige mellan den sjunde och åttonde september.

ANNONS

Mannen har erkänt att det var han som orsakade den äldre kvinnans död, även om han förnekar mord. – Mannen medger att han har bragt kvinnan om livet, men förnekar brott. Mer än så kan jag inte kommentera, berättade Annika Collin, pressansvarig på Åklagarmyndigheten för GP under helgen.

LÄS MER: Misstänkt mord i Strömstad

Hade vanföreställningar

Under måndagen begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord och klockan 10.30 på tisdagen ställdes han inför häktningsdomaren. Häktningsförhandlingen hölls i polishuset i Uddevalla och när den avslutades meddeladerätten att mannen häktaspå sannolika skäl misstänkt för mordet på mamman.

När häktningsförhandlingen startade sa mannens advokat att den misstänkte mördaren haft oerhört starka vanföreställningar.

– I det här stadiet vidgår han att han bragt sin mor om livet. Han förnekar brott därför att när detta händer så är han oerhört starkt psykotisk, han vet sannolikt inte vad han gör i det läget. Han är helt styrd av andra krafter som uppmanar honom att göra detta för att om han inte gör detta så kommer han själv att dö. Det är den upplevelsen han har under det skedet, säger advokat Peter Ekelund.

Tidigare problem

I och med att han saknar uppsåt kan det inte rubriceras som mord menar advokaten: - Objektivt sett medger han att hon är bragd om livet men subjektivt förnekar han det eftersom han inte kan anses kan ha haft uppsåt. I om med att han varit psykotisk, som jag menar, så har man inte uppsåt och kan inte erkänna skuld.

ANNONS

Har han varit i det här tillståndet, som du beskriver, tidigare? – Mm. Inte på det sättet, det kan jag inte säga men han har lidit av det kumulativt, sägerPeter Ekelund. Finns det någon misstanke om vad som utlöste det nu? – Nej, det kanske man kommer till i utredningen men just nu har man nog inget riktigt svar på det.

Tagit vitaminer

Peter Ekelund fortsätter: – Han har tagit vitaminer och i samband med det tog han en tablett som han inte vet vad det var, han vet inte vad den innehåller.

Han konstaterar nu att även om hans klient sagt vissa saker så kan det inte leda till en fällande dom. – Allt det här måste verifieras. Det är oerhört viktigt att man kontrollerar alla uppgifter han lämnar och att det jämförs med annan utredning, sägerPeter Ekelund.

Mannen ska nu genomgå en liten sinnesundersökning, det beslutade tingsrätten i samband med häktningsförhandlingen.

ANNONS