Misstänkt mördare dömdes till fängelse under hösten

En av de män som misstänks ha mördat en man på ett vandrarhem dömdes så sent som den 29 september till tre års fängelse för grovt vapenbrott. Trots det kunde mannen befinna sig på Ulvön i söndags. – Hans bakgrund är en del av de bitar som polisen tittar på i förundersökningen, säger kammaråklagare Daniel Veivo-Pettersson.

ANNONS
|

Tidigt i söndags morse hittades en död man i resterna efter en brand på Ulvöns vandrarhem i Ljungskileviken i Bohuslän.

Samma dag greps en man i 30-årsåldern tillsammans med en äldre man misstänktför mordbrand. När kriminaltekniker undersökte brottsplatsen fattade polisen misstankar om att mannen som hittades i brandresterna hade blivit mördad av männen som greps på ön.

Under tisdagen häktades de båda männen. Starkast misstankar riktades mot den yngre mannen som av Uddevalla tingsrätt häktades på sannolika skäl misstänkt för mordbrand och för att i samförstånd och tillsammans med en annan person ha begått mord.

Smugglade åtta pistoler från Balkan

Mannen, som är i 30-årsåldern, har ett gediget brottsregister som sträcker sig tillbaka till 2004. 2012 dömdes han bland annat för rån och 2015dömdes han för att ha försökt attråna en matbutik i Dalsland ett år tidigare. I domen från 2015dömdes han ävenför olaga hot efter att skickat ett sms till en kvinna och bland annat skrivit "Jag ska bränna er levande".

ANNONS

I maj 2016 blev mannen villkorligt frigiven för fängelsestraffet han dömdes till 2015. Mannen hade då över sju månader kvar att avtjäna av sitt straff.

Domen överklagad

Men det är den senaste domen som blir intressant i och med de nya mordmisstankarna. Under 2017 dömdes mannen på nytt av både tingsrätten och hovrätten, den här gången för grovt vapenbrott och grov smuggling. Brotten begicks i marsi år då den nu misstänkte mördaren, tillsammans med en släkting, smugglade in åtta halvautomatiska och fungerade pistoler från Balkan till Sverige.

Så sent som den 29 september fastställde Göta hovrätt Norrköpings tingsrätts dom och dömdemannen till tre års fängelse. Fängelsedomen har ännu inte vunnit laga kraft och haröverklagats till Högsta domstolen, HD.

Trots att åklagaren i målet yrkade på att mannen skulle häktas i väntan på att domen vinner laga kraft avslog Norrköpings tingsrätt yrkandet –ett beslut som Göta hovrätt sedan fastställde.

Alltså har mannen varit på fri fot trots att han dömts i två instanser.

Enligt domstolarnas bedömning föreligger det intenågon"beaktansvärd fara" för att mannenskaavvika föratt undgå straffverkställighet då hanhar levt i Sverige sedan år 2000 och har stark anknytning till landet.Tingsrätten motiverade också beslutet med att fängelsestraffet han dömdes till inte ärså pass långt att det kan vara till grund för en flyktfara.

ANNONS

Bodde på vandrarhemmet på Ulvön

Enligt den misstänktes advokat bodde han på vandrarhemmet på Ulvön vid tidpunkten för söndagens misstänkta mord.

– Det har tydligen begåtts ett brott när han har befunnit sig där, men det har inte han något med att göra, berättade hans advokat Sverker Mattsson för GP under tisdagen.

Enligt Mattsson har hans klient inte sett något av händelsen på Ulvön under söndagsmorgonen och advokaten menar att hans klient är misstänkt för mordpå grund av att han råkadebefinna sig vid fel plats vid fel tillfälle.

Polisen utreder mannens bakgrund

Kammaråklagare Daniel Veivo-Pettersson leder förundersökningen efter det misstänkta mordet på Ulvön. Han berättar att han känner till att den yngre av de misstänkta männen dömdes till tre års fängelse i slutet av september.

– Jag har noterat det. Han blev känd för min och polisen i Fyrbodals del i samband med händelsen i söndags. Jag har ingen kännedom om de andra ärendena.Hans bakgrund är en del av de bitar som polisen tittar på i vår förundersökning och denhar ändå någon form av relevans. Att försöka vända på alla stenarär en normal utredningsåtgärd vidbrottslighet av den allvarliga karaktär som vi nu utreder, sägerDaniel Veivo-Pettersson.

Döde mannen inte identifierad

Den misstänkte mördaren har de senaste åren varit skriven på flera adresser. När han dömdes till fängelse efter rånförsöket i Dalsland 2014 var han skriven på en adress i Uddevalla – cirka två mil från Ulvön utanför Ljungskile.

ANNONS

Polisen vet forfarande inte med säkerhet vem den döde mannen som hittades i brandresterna är. Under onsdagen ska mannen obduceras.

– Vi väntar forfarande på flera viktiga svar.Vad rättsläkaren kommer fram till har stor betydelse, säger kammaråklagareDaniel Veivo-Pettersson.

ANNONS