Kommunstyrelsens ordförande i Härryda, Per Vorberg (M), säger att han tror att Alliansen och Sportpartiet kan komma överens om ett förlängt styre under måndagen.
Kommunstyrelsens ordförande i Härryda, Per Vorberg (M), säger att han tror att Alliansen och Sportpartiet kan komma överens om ett förlängt styre under måndagen. Bild: Elisabeth Alvenby

Majoriteten kan sitta kvar i Härryda

De senaste åren har Alliansen styrt tillsammans med lokala Sportpartiet i Härryda. När rösterna har räknats i kommunen ser de ut att behålla majoriteten med nöd och näppe.

ANNONS
|

– Det känns skapligt, svarar Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Härryda, på frågan om hur det känns när han ser valresultatet.

Det egna partiet går från 27,4 till 23,9 procent och förlorar ett mandat, medan Sverigedemokraterna ökar från 9,4 till 14,2 och vinner två mandat. Centerpartiet ökar med ett mandat.

Med knapp marginal, 26 av 51 mandat, verkar den styrande koalitionen bestående av de traditionella allianspartierna och lokala Sportpartiet kunna sitta kvar. Tillsammans får de 26 av 51 mandat.

Än så länge är det fortsatta samarbetet inte självklart. Per Vorberg säger på måndagen att de gärna fortsätter styra med Sportpartiet, vars tre mandat ger koalitionen en majoritet.

ANNONS

– Vi i Alliansen håller ihop och vi har hört av oss till Sportpartiet och sagt att vi är intresserade av ett fortsatt samarbete. Vi hoppas att de tycker att det verkar spännande, säger han.

Vorberg säger dock att de kommer vänta med att ge besked om samarbetet kvarstår till på onsdag, då samtliga röster har räknats.

S backar i kommunen

Som på riksnivå och i andra kommuner går Socialdemokraterna i Härryda bakåt. De blir av med ett mandat när partiet får 19,3 procent, jämfört med 22,5 procent under förra valet.

– Det är tråkigt när man tappar. Mycket beror på den vind som har blåst i Sverige under hela valrörelsen där Socialdemokraterna har tappat på riksnivå. Mycket är en avspegling av det, säger Patrik Linde (S).

Om Alliansen och Sportpartiet väljer att fortsätta sitt samarbete i Härryda får de en majoritet som S, MP och V inte kan matcha i kommunen.

– Om Sportpartiet väljer att stanna kvar med allianspartierna är det inte det roligaste för vår del förstås, men det är väljarna som avgör, säger Patrik Linde.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS