Öppenhet. Johnny Magnusson vill ha en öppenhet för nya konstellationer efter nästa val. I regionen styr han tillsammans med Miljöpartiet och han tycker det är fel att automatiskt räkna in MP i vänsterblocket.
Öppenhet. Johnny Magnusson vill ha en öppenhet för nya konstellationer efter nästa val. I regionen styr han tillsammans med Miljöpartiet och han tycker det är fel att automatiskt räkna in MP i vänsterblocket.

M-nestorn: "Det finns inte på kartan"

M-nestorn Johnny Magnusson tycker att det är ”totalt ­meningslöst” att fälla regeringen om man inte kan ersätta den med något bättre.

ANNONS
|

Johnny Magnusson är ordförande i Västra Götalandsregionen. För honom är samtal med sverigedemokrater ingen främmande tanke.

– Vi pratar med SD varje vecka. De är med i alla våra samtal, men vi förhandlar inte. När de skriver motioner så behandlar vi dem som alla andras. Det händer till och med att vi tillstyrker motioner, även om det tillhör ovanligheterna.

Regionen styrs aven blågrön majoritet, där MP lierat sig med de fyra allianspartierna. Att gå från samtal till formell förhandling med SD tror inte Johnny Magnusson är möjligt. I alla fall inte nu.

– Det finns inte på kartan. Sen kan man ju driva en egen linje, men man uppnår knappast någon maktposition.

ANNONS

Ser ingen vits att fälla regeringen

Till skillnad frånMuf och flera partikollegor ser han inte någon vits med att fälla regeringen nu.

– Det är totalt meningslöst om man inte kan ersätta den med något bättre och för närvarande kan vi inte det. Vi skulle få en ny minoritetsregering som är lika beroende av riksdagens nycker som den nuvarande. Den skulle inte kunna leverera något.

Johnny Magnusson tycker inte att SD har så mycket gemensamt med M när det gäller ekonomisk politik.

– I en massa av Alliansens hjärtefrågor har SD fel uppfattning och röstar på S. Gör man bedömningen att man inte kan ersätta regeringen med något bättre ska man försöka vinna väljarnas förtroende för att skapa en ny majoritet i stället.

Vill nå dem "som ingen ser eller hör"

Även Maria Rydén, M-ordförande i Göteborg, menar att det är bättre att satsa på valet 2018. Hon berättar om partiets lokala arbete med politikutveckling, där de går till medlemmarna och frågar vilka frågor de vill lyfta.

– Jag hoppas att vi kan gå starka in i den ordinarie valrörelsen. Det var oerhört intressant att följa det amerikanska valet på plats. Demokraterna missade arbetarväljarna totalt. De som står längst bort från allting, som bor längst ute på vischan och som ingen ser eller hör.

ANNONS

Vilka slutsatser drar du av det? Era medlemmar är kanske inte så representativa för denna grupp.

– Vi talar med dem som ställer upp, som kampanjar när det ösregnar. De som inte gör något för egen vinnings skull. De som inte står i rampljuset eller pratar med dig i telefon. De som demokraterna missade i USA. Vi missade också dem i förra valet, men nu är de med i utvecklingsarbetet.

Vad säger de?

– Att de basala sakerna måste fungera: skola vård och omsorg. Det ska vara ordning och reda. Att man ska kunna känna sig trygg. Det är inga stora krav.

"Dagen då SD är med i spelet på allvar kommer"

Johnny Magnusson vill ha en öppenhet för nya konstellationer efter nästa val. I regionen styr han tillsammans med Miljöpartiet och han tycker det är fel att automatiskt räkna in MP i vänsterblocket.

– Den dagen då SD är med i spelet på allvar kommer väl också, titta på Norge och Danmark. Men det är inte nu.

Hans tolkning avUSA-valet var att väljarna ville ge etablissemanget en näsknäpp. Han ser den strömningen också i Sverige och tycker delvis att politikerna har sig själva att skylla.

– Hela den politiska debatten är präglad av att man är emot saker. I ett land som sedan 1930-talet har haft en livlig debatt om hur man utvecklar samhället och välfärden med olika reformer finns ingen sådan debatt. Nu är allt kass, vi ska förstatliga sjukvården, polisen har havererat och det är skit med storregioner. Man är emot allt.

ANNONS

"Trump-argument är väldigt vanliga"

Även väljarna ochmedia får sig en släng av Johnny Magnussons slev.

– I regionen möts man av de här byalagen som tycker synd om sig själva och att de inte får någonting längre. ”De har svikit oss, vi måste röra om i grytan”. Trump-argumenten är väldigt vanliga. Och media bidrar, sådant som funkar fint är inget kul att skriva om.

Vad är motgiftet mot den motrörelsen?

– Som politiker måste man gå före och vara för saker, förklara varför man vill lägga ned ett sjukhus och varför det blir bättre för patienterna. Där kan vi vara självkritiska, etablissemanget har tappat glöden i ett antal sammanhang.

ANNONS