Frida Uneback Malm och Anna Foster ser fram emot en vecka fylld av aktiviteter på Kulturum. ”Vi hoppas att det blir en härlig blandning av upplevelser” säger de. Bild: Lisa Henricson
Frida Uneback Malm och Anna Foster ser fram emot en vecka fylld av aktiviteter på Kulturum. ”Vi hoppas att det blir en härlig blandning av upplevelser” säger de. Bild: Lisa Henricson

Kulturskolan når mogen ålder

Långdans, återblickar, poesi och stor galakväll. Kulturskolan i Partille, en av landets äldsta, fyller nu 75 år och det firas under hela nästa vecka.

ANNONS
|

Tillsammans har lärare och elever tagit fram ett gediget program för jubileumsveckan. Det mesta sker på Kulturum i centrala Partille, där kulturskolan har sin verksamhet.

Bland programpunkterna finns bland annat julpyssel och rimverkstad. På de två scenerna bjuds också på en hel del uppträdanden, bland annat ska elever och lärare framföra dans, teater, musik, och även berätta anekdoter från kulturskolans 75-åriga historia.

– Alla är välkomna, man kan ta en liten paus i julruschen och vara här en dag i stället. En av höjdpunkterna är långdansen på lucia. Då kan gammal som ung sätta på sig dansskorna och komma hit, säger Anna Foster som är samordnare för jubileumsveckan.

ANNONS

Firandet avslutas lördag 15 december med en galakväll på Partille arena, då alla elever på kulturskolan är inbjudna. Då kommer också 500 elever att stå på scenen, bland annat en symfoniorkester som ska spela tillsammans med komikerna Daniel och Emil Norberg och sångerskan Janice.

– Vi har tidigare haft uppdrag ihop med olika artister, bland andra Timo Räisänen, Alexander Rybak och Linda Lampenius, och det har blivit fina samarbeten med eleverna. Att stå på scen och vara en del av något större är en speciell upplevelse för våra elever, säger Frida Uneback Malm, chef för Partille kulturskola.

När kommunen startade sin musikskola 1943 var de först ut i Syd- och Västsverige och blev en förebild för många andra. Då fanns undervisning i piano och orgel, fiol och sång. Första året deltog 36 elever i undervisningen.

I dag är utbudet betydligt bredare och förutom musik finns många ämnen att välja på även inom dans, drama och konst. Verksamheten är populär och i Partille har kulturskolan nu cirka 1 400 elever.

Samtidigt visar en ny studie från Göteborgs universitet att barn med högutbildade och kulturutövande föräldrar generellt är överrepresenterade inom kulturskolan.

– Kulturskolan har sin plats i samhället, men samtidigt försöker vi nå ut till ännu fler och rikta oss till nya målgrupper, säger Anna Foster.

ANNONS

Bland annat har de arbetat med lov- samt uppsökande verksamhet i samarbete med några av kommunens grundskolor. Kulturskolan har också varit på kommunens boende för ensamkommande barn och ungdomar. Dessutom finns Upptakten där alla barn i årskurs två erbjuds en kurs där man får prova på kulturskolans olika ämnen under ett år.

Ett annat projekt handlar om att förskoleklasser och gamla på kommunens äldreboenden har fått sjunga tillsammans.

– De senaste åren har vi också jobbat mycket med generationsmöten och inom hela kommunen vill vi också satsa på hälsofrämjande aktiviteter för alla åldrar, säger Frida Uneback Malm.

Fakta: Ur scenprogrammet

  1. 10–13 december uppträder kulturskolans elever både på Caféscenen och Stora scenen på Kulturum. Här är några exempel:
  2. Återblick. Elever och lärare bjuder på blandat program med både dans, teater och musik från 40-talet och framåt.
  3. Filmquiz. Medverkar gör bland andra stråk och blåsorkestrar och kulturskolans teaterelever.
  4. Lucia med vänner. Luciafirande med elever på Partille gymnasium och från kulturskolan.
  5. Hela programmet finns på Partille.se
ANNONS