Tillsammans med en forskarkollega har Johan Eklöf skrivit den första populärvetenskapliga boken om fladdermöss på svenska.
Tillsammans med en forskarkollega har Johan Eklöf skrivit den första populärvetenskapliga boken om fladdermöss på svenska.

Johan avlivar myter om fladdermössen

ANNONS
|

Johan Eklöf, från Bollebygd, är en av få fladdermusexperter i Sverige. Han har doktorerat i zoologi och i sin avhandling forskade han om hur fladdermöss använder ögonen.

– De ser faktiskt bättre än man tror, särskilt på långt håll.

Annars är djuren mest kända för sin ekopejling, det vill säga att de skriker ut ljud som studsar mot byggnader och annat och på det sättet hittar fram. Just den förmågan är något som fascinerar Johan Eklöf.

– Att flyga i nattsvart mörker kräver mycket av sinnen. Det går inte att förstå hur de upplever sin omvärld.

Tillsammans med fotografen och forskarkollegan Jens Rydell har Johan Eklöf skrivit boken ”Fladdermöss i en värld av ekon”. Det är den första populärvetenskapliga boken om djurgruppen som getts ut på svenska.

ANNONS

– När jag är ute och håller föredrag är det många som kommer fram och undrar var de kan hitta mer information. Okunskapen är ganska stor, säger Johan Eklöf.

Han tror att den senaste tidens uppmärksamhet kring djuren beror på flera faktorer. Dels att intresserade bildar grupper på sociala medier, dels att det i dag sker mer inventeringar inför exempelvis byggen av vindkraftverk.

– Under 80-talet räknades de som skadedjur men i dag räknas de som naturvärde.

Fladdermössen är också mytomspunna och Johan berättar om flera sägner som lever kvar. Bland annat att deras blod kan bota sjukdomar och att djävulen skapade djuren av hår. Men mest känd är ändå vampyrmyten, som faktiskt inte är helt osann.

– Av ungefär 1 300 arter finns det tre som lever på blod. De finns i Sydamerika och suger blod från hästar, grisar och kor.

Annars varierar fladdermössens föda stort. En del arter är fruktätare och andra äter fåglar och insekter. Enligt Johan Eklöf finns det gott om fladdermöss i världen, även om del arter klarar sig sämre. I Sverige har exempelvis arter bosatta i gamla kyrkor flyttat ut i takt med att fasaderna fått mer belysning.

Johan Eklöf tror att fladdermössen kan få en allt viktigare roll i framtiden. De är motståndskraftiga och har överlevt sjukdomar som exempelvis sars och ebola, i det senare fallet har de också utpekats som smittobärare.

ANNONS

– Men i stället för att ge dem skulden borde man kanske använda fladdermöss som förebild.

Ålder: 42 år.

Bor: I Bollebygd, växte upp i Mölnlycke.

Familj: Frun Jenny och barnen Edvin och Inez.

Gör: Inventerar fladdermöss och håller föredrag. Gav nyligen ut boken ”Fladdermöss i en värld av ekon” och har tidigare skrivit bland annat en barnbok om fladdermöss.

På gång: Har börjat skriva en roman om fladdermöss, baserad på vampyrmyten. ”Huvudkaraktären är en forskare som försöker hitta ett botemedel mot ebola”.

ANNONS