Inför lösdrift för stallets hästar

Partille ridklubb bygger om för 30 miljoner kronor och nu ska ridskolehästarna gå lösa. Systemet kallas lösdrift och ska koppla samman verksamheten med Kåsjöns rekreationsområde.

ANNONS
|

Sedan i höstas är arbetet med ombyggnationen av ridskoleområdet i full gång. Partille kommun och ridklubben är lite av pionjärer på området med att införa lösdrift av ridskolehästar i Västra Götaland. Partille ridklubb har utvecklats mycket de senaste åren och behovet av förnyelse var stort.

– Som jag uppfattat det är politikerna intresserade av att ungdomar har annan sysselsättning. Speciellt det som är till tjejer, det har satsats mycket historiskt på killar, säger Pär Linder, vd på kommunala bolaget Partillebo som förvaltar ridskolan.

Kommunen satsar 30 miljoner kronor i anläggningen. Politikerna har Kåsjöområdet i fokus och vill göra det till ett attraktivt rekreationsområde där ridanläggningen blir en av flera pusselbitar. Partillebo rustar upp vandrarhemmet intill ridskolan och kultur- och fritidsförvaltningen har även åtgärdat badet vid Kåsjön sedan tidigare.

ANNONS

Men resan var lång innan parterna kunde enas om hur anläggningen kunde bli ett mervärde för Partille kommun. För att få kommunens politiker att vilja investera i ridskolan behövde klubben tänka på ett nytt sätt.

– 2014 gjordes en större utredning om ridanläggningens status med fem, sex aktörer. Vi började fundera på oss själva i sammanhanget och hur vi kunde medverka till rekreationsområdet, säger Jens Howander, vice ordförande i ridklubbens styrelse.

Just lösdriften var avgörande för att få kommunen och Partillebo att gilla klubbens idéer.

– Hade vi inte visualiserat den här anläggningen med lösdrift hade den aldrig realiserats, säger Jens Howander.

Just nu tar ett nytt ridhus form, tillsammans med ett skötselstall. Så småningom ska de hästar som hyr plats av klubben få ett nytt stall där det nuvarande ligger. Samtidigt anpassas markerna för att det inte ska bli lerigt när hästarna går ute året om. Allt beräknas bli färdigt 2018.

I regionen är det bara ett ställe i Kungsbacka där det hålls ridskolehästar i hage på samma sätt, i övriga landet finns en handfull anläggningar. Systemet lösdrift, där hästar går i en större hage med tillgång till inomhushall, bygger på att hästarna får mat vid automatiska foderstationer och rör sig fritt både utom- och inomhus.

ANNONS

– Hästarna har ett chip på foten som reglerar om de får äta, säger Jens Howander.

De 23 ridskolehästarna på Partille ridklubb kommer att gå över i lösdrift i augusti. För dem är förändringen egentligen inte så stor, de går redan ute på dagarna och tas in när det är dags för lektioner. Men fördelarna med lösdriften är många, enligt ridklubben. När hästarna rör sig mer får de mer muskler och håller sig friskare.

– Vi kommer ha två flockar, en för ponny och en för stora hästar. Det blir mer praktiskt, mer naturligt att kunna släppa ut ponnyerna när de är klara, säger ridskolechefen Ulrika Hallberg.

Många tunga arbetsuppgifter kommer då att försvinna för personalen. Ridskoleeleverna berörs egentligen inte eftersom hästarna kommer stå i skötselstallet när det är lektionstid. Men för besökare som vill vistas i Kåsjöområdet ska lösdriften bli ett stort lyft. Ridklubben har haft Gunnebo i Mölndal, Råda i Mölnlycke samt Alingsås som förebilder. Där är ridskoleverksamheten integrerad i all annan verksamhet i naturområdet.

– Man ska kunna gå igenom området och se hästarna ute. Skillnaden är att vi har en begränsad yta mitt i ett villaområde, säger Jens Howander.

Fakta: Så färdigställs ridanläggningen

  1. Partille kommun och Partillebo har anlitat byggföretaget Novab och lösdriftsexperter från föreningen Växa för att bygga om anläggningen. Alla etapper beräknas vara färdiga 2018 men lösdriften drar igång i slutet av sommaren 2017.
  2. Partille kommun investerar 30 miljoner kronor i anläggningen via det kommunala bostadsbolaget Partillebo.
ANNONS