Pinsen räckte inte. Socialdemokraterna gick kraftigt bakåt i det traditionellt sätt starka S-fästet Ale. Bild: Andreas Olsson
Pinsen räckte inte. Socialdemokraterna gick kraftigt bakåt i det traditionellt sätt starka S-fästet Ale. Bild: Andreas Olsson

Historiskt dåligt val för S i Ale

En något stärkt allians och ett katastrofval för S i Ale som tappat lika mycket som SD går fram.

ANNONS
|

– Vi backar något alldeles kopiöst, 7,4 procent, säger Björn Norberg (S), ordförande för Ale arbetarekommun.

Historiskt sett har S i Ale länge varit väldigt starka. 2006 fick partiet nära 40 procent av rösterna, 2010 och 2014 låg siffran på 33 procent men i årets val, innan den definitiva sluträkningen, har S backat till 26,2 procent.

–Aleborna har väl inte upplevt de senaste fyra åren som tillräckligt positiva, fortsätter Björn Norberg.

Samarbetspartiet V ökar marginellt medan MP och lokala Aledemokraterna backar.

–Aledemokraterna straffas kanske på grund av samarbetet med oss, säger Björn Norberg som konstaterar att nästan lika mycket som S backar, går SD fram. Från 10,6 till 16,9 procent vilket betyder åtta mandat av fullmäktiges 49.

ANNONS

Hur kommunen ska styras framöver är i dagsläget oklart. S vill försöka hitta samarbeten över blockgränsen, men det gör även Mikael Berglund (M), oppositionsråd de senaste fyra åren.

–Alla är överens om att tiden med tydliga majoriteter är förbi, men jag styrde i minoritet för fyra år sen och det fungerade alldeles utmärkt. Vi har en väl fungerande allians i Ale som gått till val tillsammans och vi har tagit ett eller två mandat sedan förra valet, säger Mikael Berglund som inte utesluter att styra i minoritet med alliansen och eventuellt samarbeta med de lokala partierna Aledemokraterna och Framtid i Ale.

Det samarbetet kommer inte heller ge majoritet i fullmäktige.

ANNONS