Klart på utsidan. Nu pågår en omfattande renovering av Hindås station. Budgeten är satt till tolv miljoner kronor. Bild: Martin Björklund
Klart på utsidan. Nu pågår en omfattande renovering av Hindås station. Budgeten är satt till tolv miljoner kronor. Bild: Martin Björklund

Halvklart för Hindås station

ANNONS
|

–Vi har gått över hela fasaden, målat och haft en timmerman på plats som har bytt ut de timrade knutarna. Taket har bytts ut helt, skorstenen har rustats upp och vi har renoverat alla fönster, säger Svante Stignor som är projektledare i Härryda kommun.

Efter år av diskussioner köpte Härryda kommun 2012 stationsfastigheten för 200 000 kronor av Trafikverket. Redan då stod det klart att mötesplatsen på orten var i stort behov av upprustning, inte bara utvändigt utan framför allt invändigt.

–Det handlar om en helrenovering och vi har fått en budget av politikerna på tolv miljoner kronor.

ANNONS

Huset är inte K-märkt, men enligt Svante Stignor behandlas stationen som om den vore det.

– Det är en utmaning, för på ett så här gammalt hus funkar inga standardlösningar. Bara att måla med linoljefärg istället för traditionell målarfärg är ju speciellt.

För närvarande pågår en projektering för de invändiga arbetena då bland annat toaletterna ska göras om och ventilation ska sättas in.

–Det arbetet kommer att ta ett halvår ungefär och vi räknar med att dra i gång till hösten, säger Svante Stignor.

Stationshuset har i flera år använts som möteslokal, festlokal och till olika former av kulturverksamhet. Varje vecka övar körer och en barnteater i byggnaden. Dessutom hålls konserter, teater, marknad och loppis i huset. Emellanåt har det också funnits ett kafé där.

– Renoveringen är efterlängtad. Framför allt behövs nya toaletter och ny el. Och så ska stationen tillgänglighetsanpassas, säger Mette Waldrop från bygdegårdsföreningen Hindås station.

Vad händer med er verksamhet under ombyggnaden?

–Vi tittar på lite olika lösningar. Det finns lite andra lokaler som ändå har plats för lite större grupper, exempelvis skolan, församlingshemmet och idrottshallen.

Då Härryda kommun anser att stationen är viktig för Hindås har ett treårigt avtal om idéburet offentligt partnerskap tecknats. Det innebär att bygdegårdsföreningen hyresfritt får använda Hindås station med ett driftsbidrag på 250 000 kronor årligen.

ANNONS

–Det gör att vi vågar tänka framåt lite mer än vad vi kunnat göra tidigare. Det är kul att vi fått till ett sådant avtal för det är inte särskilt vanligt, säger Mette Waldrop.

Fakta: Hindås station

  1. Den gamla järnvägsstationen i Hindås från 1894 räckte inte till när skidturister anlände från Göteborg i början av förra seklet.
  2. 1907 byggdes en vänthall där mer välbeställda kunde ta en kopp kaffe och lyssna på musik medan de väntade.
  3. Arkitekt var Yngve Rassmusen som då hade ritat Vasakyrkan i Göteborg.
  4. Slutade fungera som station 1993 men har i drygt 20 år fungerat som samlingsplats för diverse kulturverksamhet på orten.
  5. 2012 köpte Härryda kommun stationshuset och marken av Trafikverket för …200 000 kronor.
ANNONS