Gräver i lokal skattkammare

Kungälv bär på en rik historia, men staden är så mycket mer än en stad mellan två berömda fästningar. Den är också en av Sveriges bäst bevarade trästäder.

ANNONS
|

Kungälv har legat på många ställen genom historien. Första gången som staden Kungahälla nämns i historien är på 900-talet och då låg den vid dagens Ytterby. I slutet av 1000-talet flyttades staden söder ut, till det som i dag är Kastellegårdens ägor i Ytterby socken längs Nordre älv och tillhörde då Norge.

Efter att Kungahälla brändes ner 1612 flyttades staden till området nedanför Bohus slott för att få skydd av Bohus fästning och fick namnet Ny Kongelf. Då tillhörde staden Norge men blev svensk i och med freden i Roskilde 1658. Efter det påbörjades flytten till där Kungälv ligger i dag. Mycket av den bebyggelse som finns kvar från den tiden finns i huvudsak på Västra och Östra Gatan och kan dateras till 1600-, 1700- och 1800-tal och ingår i ett riksintresse.

ANNONS

På måndag avgår den första guidade turen för året längs Östra Gatan i centrala Kungälv. Här ligger husen ligger tätt. Tomterna som sträcker sig ner mot Lill-Älven kring Fästningsholmen var på den tiden åker- och betesmark.

Lena Aldrin Jansson, auktoriserad Bohuslänsguide, säger att det oftast är Kungälvsbor som går deras turer i Kungälv. Men hon ser gärna att andra får upp blicken för skatterna som finns i kommunen.

– Det finns en hel skattkista att gräva ur.

GP träffar Elisabeth Bülow, också hon auktoriserad guide på Bohusläns guider på Östra gatan. Hon berättar livfullt om gatans historia. Som att fästningens manskap bodde i ett av de låga husen, eller den om konstnärerna Gösta Sandels och Birger Simonsson, som bodde här i början av 1900-talet varje dag gick till Stadshuskällaren, i dag Fars Hatt, och intog alla sina måltider hos källarmästareparet Elin och Oscar Olsson för två kronor om dagen. Man kan också få veta att den österrikiska fysikern Lise Meitner, som förklarade atomklyvningens gåta, firade jul hos fysikern Eva von Bahr och hennes man Niklas Bergius 1938 i ett av de ståtligaste husen.

Elisabeth Bülow vill gärna se att de förmedlar kunskap genom sina guidningar.

ANNONS

– Det är jätteroligt att berätta de här historierna. Det är så vi ser det, att vi berättar en historia.

Fakta: Vandringar i Kungälv

30 maj kl 18: Östra Gatan.

13 juni kl 18: Möt mäktiga och märkliga kvinnor.

17 juni kl 11: Gykelguidning genom Kungälvs äldre delar till Ytterby kyrka.

27 juni och 22 augusti kl 18:Västra Gatan.

25 juli kl 18:Västra gatan med inslag av trädgårdar.

5 september kl 18: Komarken från betesmark till bostadsområde.

För mer information: www.bohuslansguide.se

ANNONS