Gör passagen redo för djuren

Inom kort öppnar ekodukten i Sandsjöbacka och det blir fritt fram för älgar, hasselmöss och ormar att ta sig över E6:an. Femteklassare från Kollaskolan har varit med i slutskedet av bygget – med uppdrag att fixa så att djuren ska trivas.

ANNONS
|

I höstas tog Kungsbacka kommun initiativ till ett lokalt naturvårdsprojekt (LONA) kring ekodukten i samarbete med Trafikverket. Kollaskolan nappade på idén och under de senaste veckorna har de jobbat med frågan på flera olika sätt.

Eleverna har bland annat lärt sig hur bron byggts och diskuterat samhällsnyttan med en ekodukt. Men framför allt har de varit i området för att utforska vilka arter som finns, plantera och sätta upp insektshotell.

– Det är coolt att vi kan skapa natur själva, jag tänker på alla djur som kommer att finnas här, säger Filip Blennerstedt.

Han och de andra får en rundtur med biologen Stefan Pettersson, som jobbar med miljöuppföljning på uppdrag av Trafikverket. Ekodukten är fortfarande ganska kal eftersom gräset inte vuxit i värmen, men buskar, blommor, stenrösen och vedhögar är på plats.

ANNONS

Tidigare har han också gett eleverna en lektion om hur olika arter lever. Sedan har de själva fått hitta på lösningar för att djuren ska trivas. Filippa Holmgren och några fler jobbar intensivt med att skapa ett hus av pinnar där exempelvis ormar kan ta skydd.

– Det här var roligare än jag trodde. Man får vara kreativ och gör en god gärning, säger hon.

Ekodukten är den första i Sverige som byggs över en befintlig kraftigt trafikerad väg. Även människor är välkomna att ta sig över bron, men främst är den skapad för att minska barriäreffekten för djur.

Förra året gjordes en inventering av vilka arter som finns i området och exempelvis ormar, ödlor, hasselmöss och fladdermöss hittades. När ekodukten nu är klar kommer Stefan Pettersson också undersöka hur djuren använder passagen. Ett arbete som kommer att pågå under flera år framöver.

– Det vi vet är att ju smalare en passage är desto mindre benägna är djuren att ta sig över. Tanken är att vi ska ha viltkameror på plats, men vi har inte fått tillstånd ännu.

Bygget startade för två år sedan, men i början av 2017 fick den första delen rivas på grund av säkerhetsskäl då en spricka uppstod vid gjutningen av bron när stöttorna i formställningen deformerades. Trots incidenten höll tidplanen och i fredags började slutbesiktningen. Kristina Balot, projektledare på Trafikverket, är nöjd med resultatet.

ANNONS

– Vi har fått mycket beröm från allmänheten som tycker att den smälter in fint. Planteringarna ser också väldigt bra ut, säger hon.

Fakta: Ekodukten

  1. Syftet är att minska barriäreffekten och då även minska risken för antalet viltolyckor samt att öka ekologiska samband och biologisk mångfald över E6. Faunaåtgärder har även gjorts vid trafikplatser vid Torrekulla, Kållered och Lindome.
  2. Ekodukten är 32 meter bred, 64 meter lång och har en 2,2 meter hög faunaskärm i trä. Skärmen ska reducera störande ljud och ljus.
  3. Bron, som bekostad av Trafikverket, beräknas kosta 55 miljoner kronor, inklusive miljöuppföljning.

Källa: Trafikverket

ANNONS