Foto: Librix/Privat
Foto: Librix/Privat

Fredrik får betala dubbelt så mycket för Västtrafiks skolkort

Fredrik Sunnerstam flyttade drygt två kilometer – från Göteborg till Mölndal – tillsammans med sina tre barn. Men när han skulle köpa skolkort hos Västtrafik fick han en smärre chock. Över 10 000 kronor måste han nu betala – och hela summan ska in samtidigt.

ANNONS
|

Det är ingen lång flytt som Fredrik Sunnerstam ska göra tillsammans med sina tre barn, efter sin separation, desto mer kostsam. Från Göteborg till Mölndal kommer flyttlasset att gå – men barnen,i åldrarna 7, 10 och 12, ska få gå kvar i samma skola i Göteborg.

Men för att ta sig till skolan behöver barnen skolkort. Läsåret 2015/2016 kostade ett kort drygt 1 800 kronor, kortet gäller både i Göteborg och Mölndals kommun. I år kostar det Fredrik 3 574 kronor – per barn. En dubblering.

– Kostnaden slår hårt mot familjer likt min egen, där föräldrarna är separerade eller där barnen går skola i en annan kommun. Det inskränker dessutom det fria skolvalet också.

ANNONS

Summan, som alltså blir nästan 11 000 kronor, måste också betalas vid ett och samma tillfälle innan skolstarten – vilket orsakar än större ekonomisk problematik. Totalt blir det ungefär 900 kronor i månaden extra.

– Man borde kunna dela upp betalningen månadsvis. Uppenbarligen finns det avtal mellan Göteborg och Västtrafik, där borde detta tas upp.

Västtrafik: kommuner har olika regler

Från Västtrafiks sida pekar man på att det är kommunerna som nu sätter upp regler kring skolkorten.

– Vi säljer skolkort till skolor och kommuner i regionenoch vi har en prislista för biljetterna med en viss giltighet. Kommunen köper korten och bestämmer själva vem de ska ge dem till, säger Jesper Wiberg, pressinformatör på Västtrafik.

Det ökade priset beror på att Västtrafik inte längre erbjuder en rabatt på skolkort till privatpersoner, vilket tidigare skedde. Istället är det kommunerna som har tagit över det ansvaret.

– I Göteborg har kommunen en rabatt på skolkorten. Förut kunde privatpersoner köpa uppgraderingar med rabatten och då var priset billigare. Nu finns inte den möjligheten då det inte var juridiskt korrekt av oss att erbjuda det, säger Jesper Wiberg.

"Är ett beslut vi ska förhålla oss till"

Sedan hösten 2016 får kunder istället betala fullt pris för skolkort. Och det är knappast bara Fredrik Sunnerstam som är upprörd.

ANNONS

–Jag är helt med på att det blev dyrare och pratade med upprörda föräldrar när förändringen skedde. Västtrafik har tagit ett beslut som vi ska förhålla oss till, alla kommuner i Göteborgsregionen ska behandlas lika, säger Hanna Wik, planeringsledare på Stadsledningskontoret i Göteborg.

Gällande möjligheter till att kunna delbetala summan är det också stadsdelarna i kommunerna som Västtrafik säljer sina kort till som väljer hur betalningen ska ske.

–Vi tog till oss av synpunkter kring detta och stadsdelarna skulle då se över möjligheten till att dela upp betalningen.

ANNONS