Ett år med får har blivit bok

I över 20 år har fårbonden Ingemar Zachrisson i Mysten ägnat sig åt kravmärkt fårskötsel och uppfödning. Nu har han trappat ner och vill föra sin kunskap vidare.

ANNONS
|

Ingemar och Margareta Zachrisson tar emot på gården Mysten i Hemsjö utanför Alingsås. Här har de vidsträckt utsikt över Mjörn, i trägården står flera gamla fruktträd. Gården är från 1500-talet och Ingemar Zachrisson växte upp här med sina föräldrar och sex syskon.

– Mor min hade ett par tre tackor, men det var enbart för ullen, hon gjorde yllesockor till oss grabbar, säger Ingemar.

Luften är klar, den senaste snön har smält undan och gårdsplanen är vattning och lerig.

– I går var här glashalt, säger Margareta Zachrisson när vi går ut för att titta till de dräktiga tackorna.

ANNONS

Tackorna har ett stort vindskydd och stora ytor att röra sig på. I hagen ligger virke till gärdsgårdar som fåren gnagt av barken på. Det är grannbonden som lämnat dem åt tackorna att göra jobbet.

I mars råder lugnet före stormen för en fårbonde. Sex veckor innan lamningen ska tackorna klippas så att de ska frysa lite för att börja äta och hålla värmen och på så sätt få näring till lammen de bär på. Samtidigt med klippningen går man över hullet för att se om tackorna behöver tillskott. Selen tillförs eftersom jorden är selenfattig och ger kraftfoder.

Annars börjar får-året vid fars dag i november med att baggen släpps in till tackorna. I ungefär fem månader är de sedan dräktiga och lamningen sker i slutet av april. Inför lamningen byggs boxar i vindskyddet för att separera tackorna med sina lamm. Och på några veckor har de 24 fåren mer än fördubblats.

– Ett år var det ett lamm som vi hittade i sista stund, det höll på att dö och jag tog in det och gav det flaskan och vakade över det, men klockan tolv på natten var faran över och jag kunde gå ut med det till tackan, säger Margareta.

ANNONS

I boken År med får – en fårbondes dagbok delar Ingemar Zachrisson med sig av sina erfarenheter.

– I början fick man impulser, nu ger man impulser, man ger till nybörjare och till de som inte har får men vill skaffa, säger Ingemar.

Till hösten är det dags att slakta lammen. Att tänka på att små söta lamm ska bli till mat kan vara svårt ibland.

–Barn tar det på ett annat sätt, vuxna har svårare med döden. Alla våra lamm får namn, det tar udden av det, säger Margareta Zachrisson.

Gården är kravcertifierad och fårhållningen är fri från tillsatser och de använder enbart gödsel som kommer från fåren. Just nu står de i begrepp att köpa en ny bagge. De använder samma bagge i två år, sedan byts den ut för att undvika inavel. Och så börjar får-året om.

ANNONS