Breivik ville skada Arbeiderpartiet

ANNONS
|

Enligt Anders Behring Breiviks försvarsadvokat har Breivik sagt att han utförde dåden för att skada norsk politik, speciellt Arbeiderpartiet.

32-årige Breivik har erkänt omständigheterna kring dåden, men hävdar samtidigt att han inte är skyldig. Till sin försvarsadvokat Geir Lippestad har Breivik sagt att han ansåg att det var "nödvändigt" att utföra dåden, och att han ville ändra det politiska Norge genom våld.

–Han har berättat att han åkte till Utöya för att ge Arbeiderpartiet en varning. Han ville skada partiet och rekryteringen så mycket som möjligt. Han kallar AP-folk för marxister, säger Breiviks advokat till tidningen Verdens Gang.

Gjorde planer

ANNONS

Dödstalet från de båda dåden steg på söndagen till 93 sedan en av de ungdomar som vårdats efter skjutningarna på Utöya avlidit. Tiotals allvarligt skadade vårdas på sjukhus, och enligt polisen kan det finnas fler döda i regeringsbyggnaden i Oslo.

Från Utöya har samtliga dödsoffer hämtats, uppgav polisen på söndagskvällen.

TT:s utsände frågar om Breivik hade ammunition kvar när han greps.

–Ja, han hade betydande mängder ammunition till båda vapnen.

I sitt manifest – advokaten har bekräftat att 32-åringen ligger bakom det – beskriver Breivik i dagboksform hur han under nio år har planerat dåden. Detaljerat beskriver han bland annat hur han tillverkat bomberna och fått tag på vapnen. Han uppmanar andra att försöka sig på något liknande.

Oklara punkter

Inför attackerna i fredags skickade Breivik ut sitt manifest, där han bland annat angriper "islamiseringen av Västeuropa", till ett stort antal högernationalister och politiker runtom i Europa, inklusive en före detta sverigedemokrat.

Under måndagen ska häktningsförhandling hållas i Oslo tingsrätt. Breivik vill att förhandlingen ska hållas öppen för medier, medan polisen skulle föredra att den hölls bakom stängda dörrar.

Polisen har redovisat att det från det att larmet kom tog dem ungefär en timme att ta sig till Utöya och gripa Breivik.

ANNONS

Eftersom han hade mycket ammunition kvar innebar polisens insats att mannen stoppades innan ännu fler dog, sade polisens talesman.

Präglar landet

Många i ungdomsförbundet AUF som överlevde massmordet på Utöya deltog på söndagen i en högmässa i Oslo domkyrka. En av dem var AUF:s ordförande Eskil Pedersen, som senare på dagen svarade på frågor i tv. Han var tydlig med att AUF och dess idéer lever vidare.

–Vi är starka, vi ska ta oss tillbaka till Utöya, sade Pedersen, som själv lyckades undkomma i båt.

I Norge börjar snart valrörelsen inför kommun- och landstingsval i höst.

–Jag tror att det här kommer att sätta sin prägel på hela landet under väldigt lång tid, och även på valrörelsen. Det behöver vi prata om, alla partier tillsammans, sade Pedersen.

ANNONS