Bostadsbristen akut – men inget parti vill se fler byggen

Bostadsbristen är akut men inget parti kräver kraftig utbyggnad. Öckerös politiker är klämda från två håll: av invånare som värnar sina orörda klippor och av länsstyrelsen som kräver att öborna slutar att åka så mycket bil på den trånga Hjuviksvägen.

ANNONS
|

I den kommunala bostadskön står för tillfället 1478 personer. Kön växer och det tar uppåt sju år att komma fram i den. På grund av folkligt motstånd mot nybyggen handlar den politiska oenigheten inte om att bygga mer, utan om att få upp andelen hyresrätter av det lilla som byggs.

Maria Brauer (S) är ledare för oppositionen på Öckerö där hennes parti tillsammans med MP och V samlade 34 procent i senaste valet. De har en bra bit upp till majoriteten (M, KD och L) på 59 procent.

Maria Bauer
Maria Bauer

Maria Brauer konstaterar att bostadsfrågan är oerhört viktig.

– Vi har 83 procent villabebyggelse. Även de med mindre plånbok ska kunna bo kvar. Därför vill vi att man ska prioritera hyresrätter när det byggs nytt.

ANNONS

Ovanstående – fler hyresrätter till rimliga priser – är första punkten när Socialdemokraterna listar sina fem viktigaste frågor, dock med tillägget: ”Känslig natur bör inte exploateras”.

Det mesta av öarnas natur kan betecknas som känslig. Länsstyrelsen ansåg dock att bygget av 70 bostäder i Breviksområdet på västra Öckerö inte hade en betydande påverkan på miljön, när den för ett år sedan yttrade sig över förslaget till detaljplan.

LÄS MER:Samuel har gett upp bostadskön

Folkstorm mot bostadsbygge

Men det ansåg ett stort antal kommuninvånare. 400 av dem, mestadels kraftigt uppretade, kom till samrådsmötet i Missionskyrkans stora lokal. 3 000 skrev på protestlistor.

– Det blev en folkstorm, konstaterar Maria Brauer. Den har vi lyssnat på och sagt nej till planen.

Fullmäktiges övriga partier har gjort samma sak (MP och V var emot planen från början), med undantag för Moderaterna som pekar på att det inte finns något färdigt förslag och därför heller inget att ta ställning till.

När Öckerös toppolitiker i söndags samlades för den sedvanliga utfrågningen inför valet, i Missionskyrkan, frågade 24-åriga Samuel Hamberg vad de ansåg om ungdomarnas svårigheter att hitta bostad.

Maria Brauer svarade att frågan är högst relevant – ”jag har två barn som gärna skulle velat flytta hemifrån för länge sen” – och skickade samtidigt iväg en liten hagelsvärm mot öborna:

ANNONS

– Vi kan inte säga nej varje gång det ska byggas, för att vi vill bo i vår unika miljö. Om vi ska bygga för våra unga, anser vi att vi måste bygga lite högre. För mig är fyravåningshus inget problem, om man räknar med källaren, sa Maria Brauer.

Arne Lernhag (M) har suttit som kommunstyrelsens ordförande i 16 år, och var dessförinnan oppositionsråd i fyra år. Nu avgår han efter valet.

"Kommer nog alltid vara bostadsbrist"

– Så mycket protester som det var mot Norra Breviksplanen har jag aldrig varit med om under min tid i kommunen, säger Lernhag.

Hur ser du på bostadssituationen i kommunen?

– Vi har brist på bostäder, det har vi alltid haft och kommer nog alltid att ha. Vi är Sveriges fjärde minsta kommun till ytan.

Lernhag konstaterar att inget annat parti haft invändningar mot den utbyggnadsplan som kommunen lagt fast: 40 till 60 nya bostäder per år.

– Det räcker inte alls till för att täcka behovet om man ser till den jättelika bostadskö vi har.

Det är ett olösligt problem?

– Så länge folk tycker att Öckerö kommun är så bra att bo i, är det en ekvation som inte går ihop. Det är omöjligt att bygga ut i takt med efterfrågan. Vi måste vara varsamma om det vi har.

ANNONS
Arne Lernhag
Arne Lernhag

Lernhag konstaterar att det som återkommande diskuteras är upplåtelseformen:

– S vill gärna ha hyresrätter på allt, medan vi gärna ser eget ägande, lyder hans sammanfattning.

Den mest aktuella utbyggnaden är kring Hamnplan i Öckerö där 350 bostäder ryms i en plan som dock inte beräknas vara helt utbyggd förrän 2030.

– Det finns alltid någon eller några som kommer att överklaga. Men det har totalt sett varit väldigt positiv respons från kommuninvånarna vid de möten vi haft, säger Arne Lernhag.

Vill ha flytande bostäder

För övrigt vill hans parti satsa på flytande bostäder. Områden för sådana finns inlagda i översiktsplanen på Hälsö, Rörö, Hönö och Öckerö.

– Det är möjliga platser men de behöver undersökas mera noggrant.

Trafikverket, och länsstyrelsen, är sedan några år tveksamma till att släppa igenom nya bostäder så länge inte Öckerö kan visa att de inte leder till fler bilar på Hjuviksvägen.

För Arne Lernhag är vägen, från Torslanda centrum till Lilla Varholmen, Öckerö kommuns viktigaste fråga.

När regionen nyligen antog länstrafikplanen fanns väg 155 (Hjuviksvägen) med bland de högst prioriterade projekten.

I måndags startade Trafikverket en åtgärdsvalsstudie av Hjuviksvägen. Den ska vara klar i slutet av nästa år.

Brobygge utreds igen

– Vi ska arbeta med en långsiktig lösning av trafiksituationen från Amhult till Hönö, säger projektledaren Patrik Benrick. Det innebär åtgärder längs den befintliga vägen, som breddning och busskörfält, och hur kollektivtrafiken kan utvecklas på sträckan. Men vi ska också titta på personfärjor och en fast förbindelse – bro eller tunnel till Öckerö.

ANNONS

Bron har Öckeröborna sagt nej till i två folkomröstningar. Men frågan är alltså inte avskriven.

Blir det bro?

– För tio år sedan sa jag ’det blir en bro förr eller senare’ men nu är jag inte så säker på det längre. En personfärja till stan kan i mina positiva tankar vara igång om ett par år, och det kommer smarta kollektivtrafiklösningar, säger Arne Lernhag.

Fakta:

Öckerö kommun hade vid årsskiftet 12 923 invånare som fördelade sig, i fallande ordning, på tio öar: Hönö, Öckerö, Björkö, Fotö, Hälsö, Knippla, Rörö, Kalvsund, Hyppeln och Grötö.

Kommunen styrs av en M-KD-L-majoritet. Kommunfullmäktige har 41 mandat.

Kommunvalsresultat 2014:

Moderaterna 27,2%/11 mandat

Socialdemokraterna 22,3/9

Kristdemokraterna 21,1/9

Liberalerna 10,4/4

Miljöpartiet 7,6/3

Sverigedemokraterna 6,1/3

Vänsterpartiet 4,0/2

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS