Blåskrabba.
Blåskrabba. Bild: Jan Beerman Awi

Blåskrabba fångad fångad på västkusten

Den asiatiska blåskrabban har än en gång fiskats upp på västkusten. Den här gången i Steninge. – Vi befarar att den kan ha etablerat sig i svenska vatten, säger Sofia Brockmark, utredare på havs- och vattenmyndigheten.

ANNONS
|

Det första exemplaret av den invasiva arten fiskades upp på Hönö 2012, sedan dess har omkring 30 asiatiska blåskrabbor hittats på Västkusten. Nu har ett exemplar hittats igen, denna gången i Steninge i Halmstad, vilket P4 Halland var först att rapportera om.

Blåskrabban klassas som invasiv då den äter allt i sin väg och har en enorm reproduktionsförmåga. I USA och i Frankrike, där de etablerat sig, lever de tätt i stora mängder. Där har 100 blåskrabbor per kvadratmeter observerats.

Experter menar att krabban kan få ödesdigra konsekvenser för den marina miljön.

– Problemet är att den konkurrerar ut våra inhemska arter, som exempelvis strandkrabban. De förökar sig även snabbt och är väldigt tåliga, säger Sofia Brockmark, utredare på havs- och vattenmyndigheten, som är expert på främmande och hotande arter.

ANNONS

LÄS MER: Ny krabba kan ha fått fäste på Västkusten

Hittas nära hamnar

Blåskrabban har asiatiskt ursprung och kommer till svenska vatten via fartyg från Asien som släpper ut barlastvatten när de går i hamn, och den hittas därför oftast i vatten nära hamnar.

– Det är jättesvårt att kontrollera främmande arter av den här karaktären. Det effektivaste sättet är att hindra import, men man kan även införa restriktioner för hur barlastvatten hanteras inom svenska gränser, något som transportstyrelsen har gjort, säger Sofia Brockmark.

Storleken på en fullvuxen asiatisk blåskrabba är cirka fyra centimeter över ryggen och det främsta kännetecknet är blåsan vid tumvecket på klorna. De kan variera i färg. En del av exemplaren har varit röda med mörka fläckar medan andra har varit gröna med purpurfärgade fläckar.

Vad ska man göra om man hittar en blåskrabba?

– Man ska fiska upp den och rapportera in den till berörda myndigheter som exempelvis länsstyrelsen. Man ska absolut inte släppa tillbaka den i vattnet, säger Sofia Brockmark, utredare på havs- och vattenmyndigheten.

LÄS MER: Blåskrabba kan ha förökat sig

ANNONS