Åtal för nätförtal i vårdnadstvist

ANNONS
|

Rättegången mot den bohuslänske mannen, som är i 50-årsåldern, hålls i Uddevalla tingsrätt i morgon. Tre personer som blivit uthängda med namn och porträttbild på hans nätsajt är målsägande.

Bakgrunden ligger flera år tillbaka i tiden, när mannen var inblandad i en vårdnadstvist. En målsägande är socialsekreterare och släkting till bohusläningens ex-fru, medan de andra två deltog i den rättsliga prövningen.

Mannen hävdar att de tre personerna är bekanta med varandra och att de har samverkat till ett felaktigt och orättvist domslut som har skadat hans barn. Han har därför skapat en internetsajt, där han hängt ut trion och flera andra personer med namn, adress och bild. På sajten anklagar han dem för både inkompetens och bristande moral.

ANNONS

Den åtalade mannen har också författat ett informationsblad som han delat ut till ex-fruns släktings grannar. Budskapet är det samma som på nätsajten: socialsekreteraren saknar all empati och reagerar inte när barn behandlas illa.

De två andra målsägandena har fått besök av den bohuslänske mannen i sina bostäder. Han har vid dessa tillfällen lämnat ett fotografi på sin son och anklagat dem för att ha gjort pojken illa. Vid hembesöken har mannen också tagit de bilder som senare lagts upp på nätsajten.

Brottsoffren säger i polisförhör att de känt stort obehag av mannens agerande och att de rykten han sprider inte är sanna. Han ska dock inte ha uttalat några direkta hot mot någon av dem.

Mannen förnekar å sin sida inte händelserna. Han anser däremot inte att det han gjort är brottsligt. Enligt honom är informationen på nätsajten sann och mycket kan dessutom bekräftas av vittnen. Hans syfte är att färre barn ska fara illa i samband med vårdnadstvister.

Bohusläningen är åtalad för tre fall av förtal, två fall av hemfridsbrott, två fall av ofredande och ett fall av förgripelse mot tjänsteman. Brotten kan ge böter eller kortare fängelsestraff.

ANNONS