Teresa Bortoluzzi, Katrin Lindgren, lärare på Löftadalens folkhögskola, har skapat granen tillsammans med Birthe Mahnfeldt och andra elever. Bild: Lisa Henricson
Teresa Bortoluzzi, Katrin Lindgren, lärare på Löftadalens folkhögskola, har skapat granen tillsammans med Birthe Mahnfeldt och andra elever. Bild: Lisa Henricson

Årets granskulptur är fri från nya tyger

Årets granskulptur i Åsa är helt klädd i återvunna tyger. Skaparna hoppas på att väcka tankar om konsumtion och kommersialism i juletid.

ANNONS
|

Det är fjärde året i rad som lärare och elever från Löftadalens folkhögskola inför jul gör en konstinstallation intill rondellen i Åsa. Tidigare har granen klätts i rosa tyll, fyllts med julklappar och haft cybertema. Även då har återbruk funnits med i processen, men i år är det extra tydligt och konstnärerna vill sätta fokus på konsumtionssamhället.

– Vi är inte ute efter att provocera utan det ska vara en positiv upplevelse. Tanken är att visa att sådant som slängs eller inte används kan ha ett nytt värde, säger Teresa Bortoluzzi, lärare i textil och återbruk på Löftadalens folkhögskola.

ANNONS

Hon betonar att dagens mode förändras snabbt, vilket gör att många plagg kasseras efter kort tid.

– Det är marknaden som styr och vi är egentligen bara offer för det. Därför är det extra roligt att jobba så här, det är tankeväckande.

Att använda återvunnet material har också varit ett sätt att göra invånarna delaktiga i projektet. Insamlingslådor har placerats ut i Åsa för att få in kläder och tyger till den drygt fem meter höga granen.

Teresa berättar att det inte var helt lätt att skaffa tillräckligt mycket tyg och de fick även leta på loppisar.

– Det är lite konstigt. Det slängs så mycket men när man väl behöver material så är det ändå svårt att få tag i det.

Till slut hade de trots allt så mycket att stommen kunde förvandlas till en färgglad installation som lyser upp den vintergrå himlen. Teresa och eleven Birthe Mahnfeldt utgick från materialet och resultatet liknar ett lapptäcke som virats runt granen.

– Jag är riktigt nöjd med resultatet. Och vi har fått många positiva kommentarer, både när vi satte upp den och på facebook, säger Birthe Mahnfeldt.

Genom åren är det dock inte alla som uppskattat granen. Två gånger tidigare jular har någon försökt tända eld på den, men utan att lyckas. För att undvika att årets konstinstallation ska gå samma öde till mötes som julbocken i Gävle tänker konstnärerna på att använda material som inte brinner lätt.

ANNONS

– Det finns såklart olika åsikter om den. Men vi vill betona att det är en skulptur och tanken med konst är att väcka frågor. Förväntar man sig en traditionell julgran blir man kanske besviken, säger Teresa.

Granen kommer att stå kvar fram till mitten av januari.

ANNONS