Utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterar utvecklingen i Iran under en pressträff på Utrikesdepartementet.
Utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterar utvecklingen i Iran under en pressträff på Utrikesdepartementet.

Wallström om Iran: Helt oacceptabelt

Utrikesminister Margot Wallström kritiserar den iranska regimens sätt att bemöta demonstrationerna i landet.

ANNONS
|

- Det tar vi naturligtvis avstånd ifrån. Vi hävdar principerna om demokrati och respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Det är farligt när vi får en utveckling med massarresteringar och inskränkningar av internet.

Samtidigt skiljer sig både Sveriges och EU:s sätt att kommentera utvecklingen från USA:s president Trumps ordval. Han har öppet ställt sig på demonstranternas sida.

ANNONS

- Som det har varit den senaste tiden så har vi väl alltid en försiktigare ton än vad USA:s president har. Vi försöker vara konstruktiva men samtidigt väldigt tydliga med vad vi tycker är helt oacceptabelt, säger Wallström.

- Det handlar både om förfäran över dödsoffer och att man har slagit ned som man har gjort så hårt på demonstranter men också det här hoppet att det här ska leda till en politik som hjälper människor framåt och bidrar till ett jämlikare samhälle.

Göra både och

Sveriges intresse av att ha goda handelsrelationer med Iran gör inte att tonen blir försiktigare från svensk sida.

- Nej, jag menar att man måste kunna göra både och. För det är ju naturligtvis handel och ekonomisk utveckling som hjälper människor att komma vidare och känna att det här har gett något som är positivt. Risken är annars att det blir fundamentalisterna som får stöd för sin syn. Men vi måste också kunna framföra kritik och göra det på ett sätt som kan tas emot och faktiskt leda till förbättringar.

ANNONS

Omfattningen och uthålligheten i demonstrationerna har förvånat omvärlden.

Ingen iransk vår

- Det är intressant och många spekulerar kring vad som sker. Det som är annorlunda är att det är utspritt och även på mindre orter och inte bara i huvudstaden Teheran. Och det tror jag är viktigt för det tyder på att det handlar om en rad olika element. Det är ett uttryck för frustration över hög arbetslöshet, växande klyftor och att man inte sett att alla löften om bättre levnadsvillkor realiserade. Men också längtan efter frihet. I dag kan ju människor jämföra med hur det ser ut i andra länder.

Att tala om en iransk vår tycker hon dock är för tidigt.

- Nej, jag tror inte att man ska börja jämföra med något annat. Men det är otroligt viktigt för regimen att ta det här på största allvar och förstå att det här är uppriktiga uttryck för politisk vilja om en annan och bättre framtid.

ANNONS
TT

ANNONS