Vänskapligt möte mellan Löfven och Macron i Paris

Efter förra veckans IT-skandal är Sveriges statsminister Stefan Löfven på snabbvisit i Paris för att träffa den franske presidenten Emmanuel Macron. Många frågor under presskonferensen kom att handla om skandalen.

ANNONS
|

Den svenska statsminister togs emot av Macron vid huvudingången och de stannade till vid de franska och svenska fotograferna innan de gick in för att ha möte.

Mötet mellan Macron och Löfven kretsade kring EU-samarbetets framtidsfrågor, berättade de båda ledarna vid presskonferensen där de gav en gemensam deklaration. Migration, jobb, tillväxt och säkerhet var frågor som stod högt på dagordningen.

–Sverige tog sitt ansvar och mer därtill när landet enbart under 2015 tog emot över 160 000 asylsökande. Det uppmärksammades i Paris. Min önskan är en genomgripande och djärv reform av den europeiska asylpolitiken, sa Emmanuel Macron.

Macron berömde även den svenska modellen när det gäller bland annat arbetares rättigheter. Han visade sin vänskapliga relation till den svenska statsministern genom att vid fyra tillfällen kalla honom ”cher Stefan” (käre Stefan).

ANNONS

Frankrike och Sverige har enats om ett bilateralt innovationssamarbete, fokuserat på förnyelsebar energi och klimatsmarta lösningar. Det är något som kommer att skapa jobb och en mer hållbar ekonomisk tillväxt, enligt Löfven.

–Vi är överens om att det gäller att implementera Parisavtalet och göra verklighet av detta. Vi har en skyldighet inför kommande generationer. Vi ska konkretisera samarbetet om klimatfrågor, energi, smarta transporter och så vidare. Vi har nu på gång ett mycket nära samarbete med ett utav de viktigaste länderna i EU, sa Stefan Löfven på en pressträff senare på kvällen på den svenska ambassaden i Paris.

Macron har också tackat ja till att komma till EU-toppmötet i Göteborg i november där alla stats- och regeringschefer i EU är inbjudna. Temat för mötet är hur EU kan främja rättvisa jobb och tillväxt, något som ses som extra viktigt i en tid då unionen är under stark press inifrån efter brexit.

Presskonferensen på ambassaden kom också att handla mycket om den senaste tidens turbulens kring IT-skandalen på Transportstyrelsen. Den tvingade fram två ministrars avgång och en regeringsombildning.

–Vi har under ett antal år haft en outsourcing-filosofi i svensk politik som har varit skadlig. Den förra regeringen beslutade om det här som en strategi men gick aldrig igenom vilka riktlinjer man ska ha för outsourcing. Nu har vi ett antal situationer som vi måste ta tag i och bena ut, hur det ser ut med outsourcing och med säkerheten.

ANNONS

Vad är ditt nästa steg nu när det gäller den här frågan?

–Nu avvaktar vi konstitutionsutskottet granskning och sen får man dra slutsatser utifrån det. Sen har vi naturligtvis en intern genomlysning på informationsflödet i regeringskansliet. Och när vi har gjort den klar får vi återkomma då.

Ser du någon risk med att den här skandalen får effekter på nästa års val i Sverige?

–Nej, nu gäller det att se till att leverera för människor det som vi är satta att göra. Det är därför som jag är besjälad av jobben exempelvis och det är därför vi pratar jobb här. Hur kan Sverige och Frankrike samarbeta så att vi skapar fler jobb. Det är människors dagliga liv som vi ska förbättra.

Stefan Löfven fick även fråga om hur han ser på att den borgerliga oppositionen står fast vid en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist.

–Det är deras beslut. Jag menar fortfarande att det är en orimlig konsekvens, sa den svenska statsministern som kort därefter avslutade sitt halvdagsbesök i Paris och begav sig till det väntande regeringsplanet.

ANNONS