Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samtal med inrikesminister Horst Seehofer. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samtal med inrikesminister Horst Seehofer. Arkivbild.

Tillfällig paus i tysk asylstrid

Tysklands förbundskansler Angela Merkel får två veckor på sig att hitta en europeisk lösning på migrationsbråket med regeringspartnern CSU. Lyckas inte detta, vill CSU direktavvisa flyktingar vid den tyska gränsen. Ett beslut som skulle få dominoeffekter i hela EU.

ANNONS
|

Striden mellan Angela Merkel och hennes inrikesminister Horst Seehofer tar en tillfällig paus. Efter krismöten med partiledningarna i både Merkels CDU och Seehofers CSU är en regeringskris och brytning mellan regeringspartierna avstyrd.

Fram till EU-toppmötet i Bryssel nästa vecka och dagarna därefter ska Angela Merkel försöka förhandla fram bilaterala avtal med de länder som skulle beröras mest av att Tyskland börjar avvisa asylsökande, som redan registrerats i ett annat EU-land, direkt vid den tyska gränsen.

- I allt vad vi gör måste vi företräda både tyska och europeiska intressen. Därför vill vi inte handla unilateralt, på ett sätt som skadar tredje land, sade Angela Merkel på en presskonferens.

ANNONS

Deadline

Hon har kämpat emot Seehofers "masterplan" om asylpolitiken, och särskilt förslaget om direktavvisningar.

Men Merkel säger nu att hon och Seehofer är överens att försöka hitta en lösning på europeisk nivå fram till den 1 juli.

Angela Merkel är dock tydlig med att hon inte har en lätt uppgift framför sig. På frågan vad hon kan erbjuda i stället till de länder som får ta hand om de flyktingar som stoppas vid den tyska gränsen, tar hon EU:s avtal med Turkiet som exempel. Där bidrar EU med pengar för utbildning, bostäder och liknande.

På EU-toppmötet den 28 och 29 juni ska EU-länderna försöka enas om en gemensam europeisk asylpolitik. Merkel har varit en av huvudaktörerna för att förmå alla EU-länder att dela på ansvaret att ta emot flyktingar. Något som hittills gått mycket trögt.

Nu handlar dock debatten mest om hur gränskontrollerna ska stärkas.

Ingen automatik

Samtidigt som Merkel höll presskonferens i Berlin stod Seehofer i München på en egen pressträff.

- Vi önskar förbundskanslern lycka till, sade Seehofer och upprepade att han vill införa direktavvisningar om det inte blir någon EU-överenskommelse.

ANNONS

Men Merkel betonade att det inte kommer att ske per automatik den 1 juli. Finns inget EU-avtal då kommer CSU och CDU att överlägga på nytt.

Tyska medier rapporterar om att det kan bli ett mini-toppmöte redan till helgen med de mest berörda länderna, främst Österrike, Italien och Bulgarien.

Redan i kväll kan Merkel dock ta upp saken med Italiens nye premiärminister Giuseppe Conte, som besöker Berlin. Och på tisdag kommer den franske presidenten Emmanuel Macron för samtal inför nästa veckas EU-toppmöte,

TT

ANNONS