Tandläkarhunden Luna lugnar patienterna på Manhattan

ANNONS
|

Det var Sveriges radio som var först med att uppmärksamma tandläkaren Carlos J.Huerta från Manhattan som tar med sig sin blandras Luna, 3, till arbetet med en uppgift: Att lugna patienterna.

–Patienter reagerar vanligtvis på ett väldigt positivt sätt med leenden och berömmer Luna. De ser och känns direkt väldigt mycket gladare än några sekunder tidigare, även om de var glada när de kom, berättar Carlos J. Huerta.

En tandläkarhund fungerar på ett liknande sätt som en vårdhund, som är en typ av social tjänstehund som tillsammans med en förare ger stöd till människor inom vård, skola och omsorg.

ANNONS

GP har tidigare skrivit om hur franska bulldoggen Sophie från Göteborg har tränats till att bli en vårdhund.

–Till skillnad mot en ledarhund eller en polishund, som ska ty sig till en, så ska en vårdhund kunna bli klappad och ta emot godis av alla. Även om någon har ett lite avvikande beteende ska det funka, hon ska inte välja bort någon. Det är jätteviktigt, för om inte det funkar då kan hon inte vara vårdhund längre, sa Sophies matte då.

Har en lugnande effekt på människor

Enligt den norska professorn Anne Gussgard, som forskar på ämnet och själv arbetar med en särskilt utbildad terapihund,visar forskning på att hundar har en stark psykologisk effekt på människor som klappar och kelar med dem, vilket i sin tur resulterar i att tandläkarhundar ger fysiska effekter som kan underlätta undersökningar och behandlingar.

–Ja, det finns forskning som visar att om klappar och gos med en hund har en lugnande effekt på människor. Hjärtrytmen blir tystare och blodtrycket går ner. Det blir mer av goda och lugnande hormoner i blodet och färre stresshormoner. Tyvärr finns det nästan inga studier som specifikt använder sig av terapihundar i samband med tandvård, men det önskar jag, säger hon.

LÄS MER:Hundar rena medicinen för många av de äldre

ANNONS

Ville inte lämna Luna hemma

Men i det här fallet, används den så kallade tandläkarhunden, snarare som ett lugnande medel för tandläkarpatienter.

Luna är en omplaceringshund som nu ägs av tandläkaren Carlos J. Huerta. Det hela började när han tidigt insåg att han inte ville lämna Luna ensam hemma när han arbetade.

Han började därför ta med sig sin hund till tandläkarmottagningen för att hon skulle bli husvan och såg snart Lunas lugnande effekt på patienterna.

– En dag kom en patient in, satte en fot innanför dörren och vände nästan tillbaka innan hon hörde att Luna sprang fram och hälsa. När hon hälsade på Luna och kom in, berättade hon om sin tandläkarskräck och att hon inte hade vågat besöka en tandläkare på ett år (efter ett uppehåll på tio år). Vi gjorde en hel tandläkarundersökning på henne tillslut och efteråt lovordade hpn Luna och hur hon hjälpt henne. Det var i det ögonblicket att jag insåg att jag behövde lägga till djurterapi till min lista över ångestminskande metoder.

Enligt Folktandvården i Västra Götalandsregionen så är det i Sverige ännu ovanligt med just tandläkarhundar.

– Jag har arbetat inom tandvården i flera år och känner inte till att det ska finnas i Sverige. Jag har inte hört talas som det tidigare, säger Jenny Erkholm, kommunikationschef vid Folktandvården i Västra Götaland.

ANNONS

"Hunden fungerar ofta som en medlare"

Nina Roegner från Kullavik utanför Göteborg har sedan många år tillbaka själv hund. Hon har även medverkat i flera filmer som hundexpert och arbetar i dagsläget som problemhundstränare, kursledare, filmhundstränare och författare.

– En hund har en otroligt positiv inverkan i väldigt många situationer. Spontant känner jag att jag förstår hussen i de fördelar han ser att ha med sin hund på jobbet. Det kan vara att patienter tycker att det är trevligare att komma till en tandläkare och det finns en mysig hund att träffa där, säger Nina Roegner och fortsätter:

– Hunden ser nog detta som ett arbete. Det är bevisat att hundar kan ha en lugnade inverkan och att pulsen går ner om du klappar en hund. Men det bygger också på att hunden är lugn, harmonisk och tycker om människor. Hunden fungerar ofta som en medlare och det kan man märka i familjebråk eller liknande, att hunden viftar på sin svans för att "lätta upp stämningen" så alla blir glada igen, de är duktiga på att läsa signaler.

"De älskar att ha henne på kontoret"

Carlos J. Huerta berättar att han regelbundet kontaktas av patienter som vill undersökas av honom på grund ut av att han har Luna.

– Människor är förtjusta i henne och tycker att hon är söt, lugn och lekfull eller en blandning av allt. Hon känner till ett lämpligt beteende för en patient och är verkligen en integrerad del mitt arbete, säger Carlos J. Huerta och fortsätter:

ANNONS

– De älskar att ha henne på kontoret och det motiverar dem att vilja komma tillbaka för sitt nästa besök. Jag har patienter med ångest som kontaktar mottagningen för den specifika orsaken att Luna ger tröst under undersökningarna.

ANNONS