Stephen Hawking. Arkivbild.
Stephen Hawking. Arkivbild.

Stephen Hawking är död

Den brittiske fysikern Stephen Hawking är död. Hawking, som forskade kring universums hemligheter, blev känd långt utanför forskarvärlden.

ANNONS
|

"Vi är hemskt ledsna över att vår älskade far har gått bort i dag", skriver hans barn Lucy, Robert och Tim i ett uttalande till den brittiska nyhetsbyrån PA.

"Han var en fantastisk forskare och en man utöver det vanliga vars arbete och eftermäle kommer att leva vidare i många år", står det i uttalandet.

Pratade med dator

Stephen Hawking brukade betraktas som vår tids Einstein, och har ibland nämnts som en potentiell kandidat till Nobelpriset.

- Svarta hål är mer bisarra än något som författarna som skriver science fiction kunde ha tänkt ut på egen hand, sade Hawking när han föreläste om sitt specialområde i Stockholm i augusti 2015.

ANNONS

Han blev känd utanför forskarkretsarna genom sina populärvetenskapliga böcker, men också på grund av sitt levnadsöde – han led av nervsjukdomen ALS och kunde bara kommunicera med omvärlden via en specialkonstruerad dator.

Försökte leva normalt

"Jag får ofta frågan hur jag känner kring att leva med ALS. Svaret är, inte så mycket. Jag försöker att leva ett så normalt liv som möjligt", skrev Hawking en gång.

Britten trotsade prognosen om att han bara skulle leva ett par år efter det att han fått sjukdomen ALS.

"Hans mod och motstånd tillsammans med hans briljans och humor har inspirerat människor över hela världen", skriver familjen, och fortsätter:

"Han sade en gång: 'Det här skulle inte vara mycket till universum om det inte också var ett hem för människor du älskar'. Vi kommer alltid att sakna honom".

"Populariserade fysiken"

Stephen Hawkings största bidrag till forskningen är upptäckten att universums svarta hål läcker ut strålning – så kallad Hawkingsstrålning – och därför långsamt försvinner, enligt Johan Mauritsson, professor i atomfysik vid Lunds universitet och vice ordförande i Svenska fysikersamfundet.

- De svarta hålen är fantastiska objekt som vi inte riktigt förstår. Ju mer vi lär oss om dem, desto bättre är det. Nu har vi nya sätt att lära oss om svarta hål, som nog till viss del har inspirerats av Hawkings arbete. Mycket forskning har fortsatt i hans spår, säger Mauritsson till TT.

ANNONS

Men Stephen Hawkings kanske viktigaste bidrag var att han lyckades popularisera fysiken för den breda massan, säger Mauritsson, som berättar att även han inspirerades av Hawking som ung.

- Han brukade börja föreläsningarna med att säga "kan ni höra mig", men det var hans datorröst som talade, det var torr brittisk humor. Han irriterade sig på att hans första dator pratade amerikansk engelska. Det var väl svårt för en britt från Cambridge att acceptera.

Stephen Hawking blev 76 år.

TT

Fakta: Stephen Hawking

Stephen Hawking föddes 1942 i Oxford i England. Han doktorerade i kosmologi vid universitetet i Cambridge 1965. Ungefär samtidigt fick han besked om att han hade ALS. Läkarna gav honom två och ett halvt år att leva – en prognos som visade sig vara helt felaktig. Han var helt förlamad men var allmänt erkänd som en av vår tids största fysiker och fortsatte att forska inom sina specialområden.

Han har varit gift två gånger och lämnar tre barn efter sig.

Källa: biography.com

ANNONS