En flicka väntar med familjens bagage på Gaza-sidan av gränsövergången Rafah. Makten över gränsen är en viktig del av försoningssamtalen. Arkivbild.
En flicka väntar med familjens bagage på Gaza-sidan av gränsövergången Rafah. Makten över gränsen är en viktig del av försoningssamtalen. Arkivbild.

Palestinsk splittring ser ut att vara över

Den decennielånga splittringen kan vara på väg att gå över. Hamas och al-Fatah har enats om att Palestinska myndigheten tar över Gazaremsan från den 1 december, meddelar egyptiska myndigheter. Men hur uppgörelsen ska genomföras återstår att se.

ANNONS
|

- Det här är den slutgiltiga överenskommelsen, säger den palestinske presidenten Mahmud Abbas till nyhetsbyrån AFP.

Signalen är alltså att parterna är överens om allt. Överenskommelsen skrevs under i närvaro av egyptiska medlare i Kairo på torsdagseftermiddagen.

Som ett av de första stegen ska Abbas presidentgarde, i samarbete med EU-personal, ta över gränsövergången vid Rafah mellan Gaza och Egypten. Enligt källor till AFP kommer även 3000 soldater att omplaceras från Västbanken till det Hamas-kontrollerade Gaza.

ANNONS

En samregering ska tillsättas, men hur den ska se ut ska man prata om först vid nästa möte i Kairo, den 21 november.

- Det här är ett första steg där Hamas och Fatah har enats om vissa kompromisser, men det återstår fortfarande flera punkter för att en riktig återförening ska bli möjlig, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare på Försvarshögskolan.

Finns fortfarande problem

al-Fatah förlorade kontrollen över Gaza till Hamas 2007 efter strider mellan de två organisationerna.

Förhandlingar mellan parterna inleddes i Egyptens huvudstad Kairo i tisdags.

Det här är inte första gången parterna möts för att försöka hitta en gemensam väg framåt. Tidigare försök har misslyckats, men Björn Brenner menar att förutsättningarna ser annorlunda ut den här gången.

- Hamas är under hård press. Ekonomiskt har man det svårt och de går många miljoner back varje månad. Därför är de också mer benägna att förhandla nu, säger han.

ANNONS

"Inte del av lösningen"

Brenner påpekar dock att det återstår många frågor som måste besvaras, som exempelvis relationen till Israel. al-Fatah har till skillnad från Hamas erkänt den israeliska staten och även förhandlat med dess regering.

- Hamas har långt kvar vad gäller att erkänna Israel. De släppte ett manifest för ett par månader sedan där grannlandet över huvud taget inte nämns.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu understryker att ett palestinsk enande måste innebära att Hamas avväpnas och innehålla ett erkännande av Israel. Samtidigt säger han att försoningen försvårar möjligheten till fred med Israel.

"Försoning med massmördare är en del av problemet, inte en del av lösningen. Säg ja till fred och inte till att ta Hamas i handen", skriver han i ett uttalande.

Fortsätta förhandla

Förra månaden gick Hamas, som terrorstämplats av USA och Israel, med på att ge Mahmud Abbas regering visst inflytande i Gazaremsan efter en överenskommelse som medlats fram med hjälp av Egypten.

Samtalen i Kairo har haft som syfte att nå ytterligare enighet mellan parterna.

- Nu kommer de att fortsätta förhandla med varandra. Att de har inlett med att komma överens om mindre komplicerade problem behöver inte vara negativt, men det återstår fortfarande flera frågetecken, säger Björn Brenner.

ANNONS
TT

Fakta: Hamas och al-Fatah

al-Fatah vann det palestinska parlamentsvalet 1996. Därefter dröjde nästkommande val fram till 2006, då Hamas fick flest röster. Men den islamistiska organisationen mötte snabbt internationellt motstånd och för att lösa den diplomatiskt och ekonomiskt svåra situationen bildade man i början av 2007 en samregering tillsammans med bland andra al-Fatah. Den nya lösningen blev dock kortvarig. Spänningar på Gazaremsan ledde senare samma år till öppen strid mellan al-Fatah och Hamas vilket slutade i att de senare tog kontrollen över Gaza.

Sedan dess har de två parterna vid flera tillfällen försökt hitta en gemensam väg framåt utan att lyckas.

ANNONS