Patriarken Bartolomeus leder den östortodoxa kyrkan. Arkivbild.
Patriarken Bartolomeus leder den östortodoxa kyrkan. Arkivbild.

Ortodoxa kyrkan i Ukraina erkänns fristående

Konflikten mellan Ukraina och Ryssland får också konkreta kyrkorättsliga följder. Ett östortodoxt kyrkomöte har beslutat att erkänna den ortodoxa kristenheten i Ukraina som fristående från den ryska – något Moskva har varnat för.

ANNONS
|

Enligt ett uttalande har beslutet tagits under ett ekumeniskt kyrkomöte med patriarken Bartolomeus, den östortodoxa kyrkans överhuvud i Istanbul, som ordförande. Kyrkor som är underställda Moskvapatriarkatet finns över hela Ukraina även om de flesta finns i östra delarna av landet, där också proryska separatister sedan över fyra år slåss mot regeringsstyrkorna.

Ryssland har varnat för att dela på kyrkorna. Patriark Kirill i den rysk-ortodoxa kyrkan – som är knuten till Kreml – reste till Istanbul tidigare i år, för att bland annat argumentera mot delningen.

Ukrainas president Petro Porosjenko har inför nästa års val lovat försöka sära på de två kyrkorna – och nu hyllar han beskedet från Istanbul.

ANNONS

- Det är en seger för gott över ont, ljus över mörker, säger han i ett tv-sänt tal.

Kommer att respektera

I en annan dispyt har kyrkomötet mot Moskvas vilja också beslutat att erkänna patriark Filaret som den ukrainska ortodoxa kristendomens överhuvud.

Efter Sovjetunionens fall splittrades den ortodoxa kristenheten i Ukraina. I dag finns tre ortodoxa kyrkor i landet – varav en är underställd Moskvapatriarkatet, en är underställd Kievpatriarkatet och en mindre som är självstyrande.

Porosjenko säger nu, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax, att Kiev kommer att respektera de troende som vill stanna kvar i den del som är underställd Moskvapatriarkatet.

Varnar för protester

Patriarkatet i Moskva anser sig äga överhöghet även över den ukrainska delen och har nu kapat sina band med Istanbul.

Under onsdagen sade en inflytelserik rysk-ortodox kyrklig ledare till ryska nyhetsbyråer att inga kyrkor kommer att överlämnas frivilligt och han varnade också för protester.

- Självklart kommer människor att gå ut på gatorna och skydda sina heliga platser, sade biskop Hilarion, som är ledare för diplomatiska frågor inom Moskvapatriarkatet.

ANNONS

Ukrainska myndigheter och många av landets kyrkliga ledare tycker illa om Kirill, inte minst på grund av att han stött separatisterna och den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014.

TT-AFP-Reuters

ANNONS