Oro i USA för Trumpbesök

Oron är påtaglig i Washington. Kommer Donald Trumps besök i Sydkorea att provocera Kim Jung-Un att genomföra ett kärnvapenprov? Eller låter nordkoreanerna Trumps besök passera utan att agera?

ANNONS
|

Utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister James Mattis har varit ett flertal gånger i Sydkorea och både visat muskler och dämpat Donald Trumps hårda retorik. När Trump talade i FN i september kallade han Kim Jung-un för den lille raketmannen och lovade att förgöra Nordkorea om USA eller de strategiska intressena hotas.

Nordkorea trappade därefter upp ordkriget.

– Vårt självförsvarssvärd av kärnvapen kommer att slipas, heter det i den nordkoreanska propagandan.

Trump talar nu kryptiskt men innebörden är att alla kort finns på bordet inklusive de militära.

Den republikanske senatorn Bob Corker är en kraftig kritiker av Donald Trump och säger att han fruktar ett tredje världskrig om presidenten får hållas. Corker ställer inte upp för omval och avfärdas av Trump som en förlorare.

ANNONS

Men Corker är ordförande i senatens utrikesutskott och har insyn i allt hemligstämplat material som gäller Nordkorea. Och det är tydligt att han – utan att offentliggöra något specifikt – ser att den tysta diplomatin som pågått mellan USA och Nordkorea via mellanhänder närmast havererat efter Trumps uttalanden. Fortfarande lever hoppet om en fredlig överenskommelse med innebörden att Nordkorea skrotar sitt atomvapenprogram i utbyte mot normaliserade förbindelser med USA och internationellt bistånd.

Förhoppningar har grusats

Men amerikanska förhoppningar har grusats förr. I ett samtal med den förra demokratiska utrikesministern Madeleine Albright medgav hon att hennes besök i Nordkorea var en besvikelse. Hon anlände för att förbereda ett besök av president Bill Clinton men lämnade med insikten om att hon bara utnyttjats i propagandasyfte av den nordkoreanska regimen. Clinton reste aldrig dit.

Ett besök av New Yorks filharmoniker var musikdiplomati för att få Nordkorea att stänga ned sina kärnvapenanläggningar. Då gjordes en stor affär av att en hel del förseglades – för att strax därefter öppnas och vara igång igen.

Diplomater och politiker i USA inser att kärnvapnen förmodligen aldrig kommer att vara förhandlingsbara. De uppfattas av nordkoreanerna som en säkerhetsgaranti för att Nordkorea inte skall angripas av USA och att gränsen mot syd vid 38:e breddgraden består.

ANNONS

En majoritet av amerikanerna är i opinionsmätningar oroliga för att USA skall dras in i krig med Nordkorea.

– Jag är faktiskt rädd, säger Sue som bor i Naples i Florida. Det känns obehagligt att Trump åker dit.

Michelle leker med sina barn i Lafayetteparken i Washington och säger att hon helst inte vill tala om Nordkorea.

– Det känns långt borta men ändå väldigt nära, säger hon. Ett krig med Nordkorea är helt onödigt.

Men en man som lyssnar säger att Nordkorea måste tas på allvar.

– Rätt som det är så når missilerna den amerikanska västkusten. Vad gör vi då? Och Hawaii ligger ju ännu närmare.

Tror Trump kan starta krig

David Barrows demonsterar tillsammmans med Gloria Bester utanför Vita huset. De är övertygade om att Trump kan komma att starta krig.

– Jag vill att han ställs inför riksrätt, säger Gloria.

På tankesmedjan Center for American Progress, CAP, tror seminariedeltagarna att diplomatin med Nordkorea fortfarande har en chans. Men diplomati kräver samtidigt varsamhet med orden, inte minst offentligt. Varje litet diplomatiskt framsteg riskerar att försvinna när Trump verbalt slår till.

Det är ännu inte bestämt om Donald Trump skall resa till den 38:e breddgraden som är en av de mest militariserade i världen.

ANNONS

Här finns en massiv amerikansk närvaro och om Trump inte reser dit så skulle det kunna tolkas som rädsla för de nordkoreanska hoten att göra något spektakulärt och oväntat. Om Trump reser kan det å andra sidan locka Nordkorea att sätta sina hot i verket.

Tidigare amerikanska presidenter på besök i Sydkorea har tittat med kikare in i Nordkorea. Osäkerheten om Trumps planer finns in i det sista.

ANNONS