EU-ledarna träffas i Tallinn Arkivbild.
EU-ledarna träffas i Tallinn Arkivbild.

Olika viljor på EU:s middagsbjudning

Valet i Tyskland och Macrons EU-utspel har gett en ny nerv till EU-mötet i Tallinn. Frankrikes president har lagt fram en vision för unionen. Men Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) vill ha fokus på de frågor som redan ligger på EU:s bord.

ANNONS
|

EU-mötet i Tallinn på fredag är tänkt att inspirera EU:s stats- och regeringschefer till beslut på temat digitalisering längre fram. Men under torsdagskvällen träffas ledarna över en informell middag och då kommer helt andra saker att diskuteras.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har inför mötet signalerat att han vill sondera terrängen på en rad områden som rör EU:s framtid. Och tidigare i veckan lade Frankrikes president Emmanuel Macron fram sina planer för EU, som omfattar en gemensam budget för eurozonen, gemensam asylpolitik och gemensamma snabbinsatsstyrkor, både militärt och för civilförsvaret.

ANNONS

Men statsminister Stefan Löfven anser att EU först och främst måste ta tag i de frågor som redan ligger på bordet.

- Det gäller att leverera på det vi redan har åtagit oss, i flyktingfrågan, hur vi ska knäcka arbetslösheten och hur vi ska öka medborgarnas säkerhet i våra länder, säger han till svenska journalister i Tallinn inför middagen.

Det finns en färsk överenskommelse om utökat försvarssamarbete, där medlemsländerna själva får bestämma hur de vill bidra, påpekar han.

Tysk höst

Det blir också första gången ledarna träffas efter valet i Tyskland, där en försvagad Angela Merkels CDU vann, men samtidigt förlorade politisk terräng till högerpopulistiska AFD.

På väg in till EU-middagen hyllade Merkel sin franske kollegas idéer.

- Det finns en stor enighet mellan Frankrike och Tyskland, även om vi måste jobba på detaljerna, sade hon enligt AFP.

ANNONS

I nuläget går det inte att veta hur det politiska läget i Tyskland kommer att påverka EU-samarbetet, säger Löfven.

- Det återstår att se vilken regeringskoalition som bildas i Tyskland, och vad den får för inriktning. Det är en del som menar att liberalerna i jämförelse med socialdemokraterna har en mer återhållsam syn på samarbetet i EU.

Inför middagen har Donald Tusk skickat brev till deltagarna där uppmanar till en öppen och rak diskussion. Men Stefan Löfven betonar att inga beslut ska fattas.

Digitala skatter

När det kommer till det egentliga temat för mötet – digitalisering – står länderna en bit ifrån varandra på flera områden. Fria dataflöden över gränser är en känslig fråga, där Tyskland tillhör länderna som bromsat. Sverige vill se dataflöden integreras i viktiga handelsavtal.

Digitala skatter är en annan stötesten. Att det är ett problem att företag kan vara placerade och skatta i ett land samtidigt som de säljer tjänster och varor någon annanstans är man överens om, men inte lösningen.

Sverige förespråkar på flera områden globala uppgörelser, medan andra länder tycker att EU ska sätta sina egna regelverk.

ANNONS
TT

Fakta: Estland och digitalisering

Estland är sedan halvårsskiftet ordförandeland i EU. Egentligen var det Storbritanniens tur men efter brexitomröstningen fick ordningen göras om.

Estland har deklarerat att digitalisering kommer att gå som en röd tråd genom ordförandeskapet. Landet anses ligga långt framme. Bland annat har man infört ett elektroniskt id-kort som även icke-medborgare kan ansöka om.

ANNONS