Ett häkte som träffats i ett saudiskt flyganfall i Sanaa i december.
Ett häkte som träffats i ett saudiskt flyganfall i Sanaa i december.

Ny FN-rapport: Jemen finns inte längre

"Efter snart tre års konflikt har Jemen i stort sett upphört att existera som stat". Så lyder en dyster sammanfattning från FN:s expertpanel, som nu har kommit fram till att Iran bryter mot FN:s vapenembargo i konflikten.

ANNONS
|

"Panelen har identifierat robotrester, tillhörande militärutrustning och militära drönare med iranskt ursprung som introducerades i Jemen efter att vapenembargot infördes 2015", står det i rapporten till FN:s säkerhetsråd, rapporterar nyhetsbyråer som fått se delar av den 79-sidiga kartläggningen.

Med anledning av fynden anser experterna att Iran inte följer embargot. Rapporten stärker alltså USA:s och Saudiarabiens linje om Irans militära inblandning i Jemens grymma krig.

Började bomba 2015

Iran har nekat till att ha försett Huthirebeller med vapen. Landet anklagade i stället i december USA:s FN-ambassadör Nikki Haley för att lägga fram "påhittade" bevis för att en robot som avfyrades mot Riyads flygplats den 4 november var tillverkad i Iran.

ANNONS

FN utreder även om Iran skickat "rådgivare" för att hjälpa Huthirebellerna i kriget mot den saudiskledda koalitionen.

Experterna verkar inte ha varit i själva Jemen, men reste till Saudiarabien i november och i december för att studera resterna från robotar som avfyrats av Huthirebellerna in i grannlandet under förra året.

Saudiarabien har en tydlig roll i kriget sedan mars 2015, då en saudiskledd militärallians började flygbomba rebellmål.

Ingen kan segra

Både den saudiskledda koalitionen och Huthirebellerna har kritiserats för att många civila drabbas i kriget. Minst uppemot 9000 människor har dödats och landet genomlider vad FN kallar världens värsta humanitära kris.

Som rapporten beskriver det har landet kollapsat, och konflikten är – åtminstone på kort sikt – olöslig. "I stället för en enhetlig stat finns det krigförande ministater, och ingen enskild part har politiskt stöd eller militär styrka att återförena landet eller uppnå seger på slagfältet", heter det.

TT

Fakta: Instabilt land

Jemen ligger längst söderut på arabiska halvön, med landgräns till Oman i öster och Saudiarabien i norr. Landet bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig. Nordjemen hade sedan 70-talet styrts av Ali Abdullah Saleh, som även tog makten i det nya sammanslagna landet.

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

De shiamuslimska Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till Aden, Sydjemens forna huvudstad.

När Saleh i slutet av 2017 öppnade för förhandlingar med saudierna vände sig många Huthi mot honom. När han flydde mot saudiska gränsen dödades han den 4 december.

ANNONS