Zimbabwes president Robert Mugabe till vänster poserar leende tillsammans med landets arméchef Constantino Chiwenga Bilden är tagen i samband med förhandlingarna den 16 november.
Zimbabwes president Robert Mugabe till vänster poserar leende tillsammans med landets arméchef Constantino Chiwenga Bilden är tagen i samband med förhandlingarna den 16 november.

Mugabe skakar hand med arméchef

Kommer Zimbabwes president Robert Mugabe att frivilligt lämna sin post efter de senaste dagarnas dramatik? Eller vägrar han? Osvuret är bäst när det gäller den oförutsägbare Mugabe som nu leende har skakat hand med arméchefen som satte honom i husarrest.

ANNONS
|

Det är den statliga zimbabwiska tidningen The Herald som på torsdagskvällen publicerade en serie bilder, bland annat på den 93-årige Robert Mugabe och på landets militärledare Constantino Chiwenga när de båda leende skakar hand.

Det vill säga samme Chiwenga som några dagar tidigare meddelade att militärledningen inte kommer att "tveka att gå in" för att försvara revolutionen. Och som ett dygn senare lät meddela via den statliga televisionen – som militären tog över – att en insats genomförs som riktar in sig på "kriminella" i kretsen kring presidenten. Och som också av allt att döma satte Robert Mugabe i husarrest.

ANNONS

Nu skakar de båda leende hand.

"Köper tid"

Betydelsen av detta är oklar. Tidningen The Herald skriver ingenting om vad mötet – där också bland annat tillresta ministrar från Sydafrika deltog – kom fram till.

Det lilla som har läckt ut efter mötet går delvis på tvärs. Nyhetsbyrån AFP rapporterar med hänvisning till en källa nära militärledningen att Mugabe vägrar stiga åt sidan.

- De träffas i dag. Han vägrar dra sig tillbaka. Jag tror att han försöker köpa sig tid, säger källan.

BBC rapporterar å andra sidan att det finns uppgifter om att Mugabe kommer att avgå på fredagen och att han har förhandlat om sin egen och sin familjs framtid.

I det scenariot finns också ett spår där den zimbabwiske oppositionsledaren Morgan Tsvangirai, från Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) tar över som premiärminister och leder en samlingsregering.

"Kommer klarna snart"

Tsvangirai höll dessutom en presskonferens på torsdagseftermiddagen där han uppmanade presidenten att avgå, rapporterar den sydafrikanska nyhetssajten News 24.

Oppositionsledaren har varit sjuk och det var första gången på länge som han sågs i offentligheten. Tsvangirai sade samtidigt att alla inblandade parter nu måste nå en överenskommelse om hur makten ska lämnas över.

ANNONS

Försöken att medla Mugabes avgång leds av presidentens vän, den katolske prästen Fidelis Mukonori. På torsdagen anlände också de två sydafrikanska ministrar som grannlandets president Jacob Zuma skickat som regionala sändebud till huvudstaden Harare. Det var bland andra dessa två som syntes på the Heralds bilder.

Jacob Zuma talade samtidigt i det sydafrikanska parlamentet och förklarade då att den politiska situationen i Zimbabwe "mycket snart kommer att klarna", rapporterar AP.

En av nyckelspelarna i dramat vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, även kallad krokodilen, som tros spela en nyckelroll under pågående förberedelser för en ny regering har ännu inte synts till.

Stor förvirring råder också kring var den andra huvudpersonen, Robert Mugabes fru Grace Mugabe, egentligen befinner sig. Vissa uppgifter gör gällande att hon också är satt under husarrest tillsammans med maken i deras residens i Harare, omtalat som "Blue House" eller "Blue Roof".

Men enligt forskaren Henning Melber, för närvarande gästprofessor vid universitetet i Kapstaden i Sydafrika, landade Grace Mugabe i Namibia i går eftermiddag.

Lugnt på gatorna

- Det har bekräftats av en trovärdig lokal källa. Det namibiska utrikesdepartementet håller tyst om den uppgiften, men allt tyder på att Grace Mugabe har lämnat landet, säger Melber, som själv är från Namibia och är knuten till Nordiska Afrikainstitutet, till TT.

ANNONS

Grace Mugabe har under en längre tid utkämpat en maktkamp i kulisserna med militären och Mnangagwa om vem som ska ta över efter den åldrade presidenten. När "krokodilen" i förra veckan sparkades från sin post tolkades det av militären som ett försök att kratta manegen för Grace Mugabe.

Militärens maktövertagande i Zimbabwe tycks i all fall inte ha följts av några större oroligheter – läget i landet beskrivs som lugnt. I Harare fortgår livet mer eller mindre som vanligt och många invånare ser rent av på situationen med tillförsikt.

- Vi hoppas på ett bättre Zimbabwe efter Mugabe-eran. Vi känner oss väldigt glada. Det är nu dags för honom att kliva ner, säger 35-åriga Tafadzwa Masango till AFP.

TT

Fakta: Zimbabwe

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem, och förutom det styrande partiet Zanu-PF finns oppositionspartiet Rörelsen för Demokratisk förändring, MDC, som är sprunget ur landets fackföreningsrörelse och civilsamhället. MDC är numera splittrat.

I praktiken har Zimbabwe dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans Zanu-PF, som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år. Han är gift med Grace Mugabe, som är 41 år yngre.

Källa: Landguiden

Bakgrund: Kamp om makten efter Mugabe

Robert Mugabe är vid 93 års ålder världens äldste ledare, och en av de afrikanska ledare som suttit längst vid makten. Frågan om vem som ska ta över efter honom tycks den senaste tiden ha accelererat till en maktkamp mellan olika fraktioner.

I början av november fick landets 75-årige vicepresident Emmerson Mnangagwa, även kallad "Krokodilen", sparken från sin post. Mnangagwa är veteran från landets självständighetskamp och har starkt stöd av militären.

På andra sidan i maktkampen står den 93-årige presidenten Robert Mugabes 52-åriga hustru Grace Mugabe, som verkar trakta efter sin makes jobb när han dör eller blir för skör för att behålla sin post. Och om Grace Mugabe inte får jobbet så vill hon åtminstone försäkra sig om att hon går säker under en ny ledning i landet.

Landets arméchef Constantino Chiwenga krävde ett dygn före den påstådda kuppen ett omedelbart stopp för "utrensningar" inom regeringspartiet Zanu-PF av tidigare medlemmar i 1970-talets självständighetsrörelse. Chiwenga förklarade då också att militären inte kommer att "tveka att gå in" för att försvara revolutionen.

Grace Mugabe stöds av bland annat Zanu-PF:s ungdomsförbund som anklagat militärledningen för att underminera författningen genom sitt hot att ingripa i politiken.

ANNONS