Organisationen för förbud mot kemiska vapens högkvarter i Haag i Nederländerna. Arkivbild.
Organisationen för förbud mot kemiska vapens högkvarter i Haag i Nederländerna. Arkivbild.

Moskva: Kemvapeninspektion kan ske på onsdag

De internationella inspektörerna har fortfarande inte fått tillgång till den plats i Syrien där den misstänkta kemvapenattacken ägde rum, uppger både brittiska och ryska företrädare. Enligt det ryska utrikesdepartementet kommer de att kunna besöka platsen på onsdag.

ANNONS
|

Experterna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) anlände i helgen till den syriska huvudstaden Damaskus, med sikte på att kunna inleda sin utredning av om kemvapen använts i staden Douma.

Men den syriska regimen och dess allierade Ryssland har fortfarande inte berett dem tillträde till platsen, då de inte kunnat garantera deras säkerhet, säger Storbritanniens OPCW-sändebud Peter Wilson.

Angrep anläggningar

Förseningarna beror på USA:s, Frankrikes och Storbritanniens attacker mot Syrien, kontrar Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria. Moskva anklagar trion för att inte ha inväntat OPCW-utredningen innan de anföll Syrien.

ANNONS

Det var tidigt på lördagen som USA, Frankrike och Storbritannien genomförde robotattacker mot vad Pentagon beskrivit som tre kemvapenanläggningar i Syrien. Detta som ett svar på den påstådda kemvapenattacken i Douma utanför huvudstaden Damaskus den 7 april.

Den syriska regimen och Ryssland nekar till att ha varit inblandade i en sådan.

Varnar för manipulering

USA har varnat för att Ryssland kan ha undanröjt bevis.

"Det är vår uppfattning att ryssarna kan ha besökt platsen för attacken. Vi är bekymrade över att de kan ha manipulerat den med avsikt att hindra försöken från OPCW:s undersökningskommission att genomföra en effektiv utredning", säger den amerikanska representanten i organisationen, Kenneth Ward i en kommentar, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Igor Kirillov vid det ryska utrikesdepartementet har dock meddelat att OPCW:s inspektörer kommer att beredas tillgång till platsen för den misstänkta kemvapenattacken på onsdag. Beskedet kom vid en presskonferens i Haag i Nederländerna på måndagen.

TT-Reuters

Bakgrund: Misstänkta kemvapenattacken

Minst 60 människor dödades i den misstänkta kemvapenattacken i Douma nära Syriens huvudstad Damaskus, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har så många som 500 människor drabbats av förgiftningsliknande symptom till följd av angreppet.

USA och Frankrike har anklagat Assadregimen för att ligga bakom. Ryssland, som stödjer president Bashar al-Assad, förnekar detta.

Det är inte första gången som den syriska regimen misstänks ha använt kemiska vapen. Efter en attack mot Damaskusförorten Ghouta i augusti 2013, då över 1000 personer dödades, lovade den syriska regimen att redovisa alla kemiska vapen.

I april 2017 utfördes en attack i Khan Sheikun, då över 80 personer dödades av nervgasen sarin. FN:s utredare slog senare fast att Assadregimen låg bakom, och USA svarade med att bomba en syrisk militärbas.

ANNONS