Det var Clintonkampanjen och Demokraterna som betalade för efterforskningarna som ledde till en uppmärksammad rapport om USA:s president Donald Trump, erfar tidningen Washington Post. Arkivbild.
Det var Clintonkampanjen och Demokraterna som betalade för efterforskningarna som ledde till en uppmärksammad rapport om USA:s president Donald Trump, erfar tidningen Washington Post. Arkivbild.

Medier: Clinton betalade för Trumprapport

En rapport med komprometterande uppgifter om Donald Trumps påstådda Rysslandskontakter cirkulerade i Washington efter Trumps valseger. Undersökningen bakom rapporten finansierades delvis av Hillary Clintons presidentvalskampanj och ledningen för Demokratiska partiet, enligt amerikanska medier.

ANNONS
|

Varken Clintonkampanjen eller ledningen för Demokratiska paritet (DNC) bekräftar uppgifterna, som först publicerades av Washington Post.

President Donald Trump kommenterar på Twitter med att citera nyhetskanalen Fox News: "Clintonkampanjen och DNC betalade för efterforskningar som ledde till den falska anti-Trump-rapporten, Offret här är presidenten".

Brittisk spion

Enligt rapporteringen hade ett företag i Washington, Fusion GPS, redan under primärvalskampanjen inlett en granskning av Trumps eventuella Rysslandskontakter. Det skedde på uppdrag av någon inom Republikanska partiet. I april 2016 ska företaget ha kontakt en jurist med koppling till Clintonkampanjen och DNC och erbjudit sina tjänster.

ANNONS

Resultatet blev att dessa delvis finansierade de fortsatta efterforskningarna, som utfördes av Christopher Steele, en tidigare brittisk underrättelseagent. Finansieringen ska ha fortsatt fram till strax före presidentvalet i november förra året.

Obama fick läsa

Materialet lämnade så småningom över till FBI och i början av januari överlämnade dåvarande FBI-chefen James Comey en sammanfattning av Steeles rapport till både avgående presidenten Barack Obama och hans efterträdare Donald Trump.

Rapporten innehåller bland annat en del slippriga detaljer och pinsamma obekräftade uppgifter om Trumps påstådda Rysslandskontakter och har av Trump själv avfärdats som påhitt.

Trump har på senare tid offentligt begärt att justitiedepartementet och FBI ska avslöja vem som betalade för rapporten. Republikanerna i representanthusets underrättelseutskott har via en domare begärt ut Fusion GPS banktransaktioner, i syfte att avslöja kunden.

TT

Fakta: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i USA-valet – har hängt som ett svart moln över presidenten sedan han tillträdde i januari.

Flera utredningar pågår i såväl kongressens, FBI:s som olika underrättelsetjänsters regi.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna.

Även Jeff Sessions, nu justitieminister, träffade ambassadören, och har därför sagt att han inte kan aktivt kan delta i ryssutredningen.

Bland andra Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr träffade i fjol en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas rival Hillary Clinton.

I maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey, och sade senare att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Flynn.

Senare i maj utsågs den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval, och Trump har sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

ANNONS