Massiv protest för världsarv i Bulgarien

Tusentals bulgarer demonstrerar mot regeringens planer på utbyggnad av en budgetskidanläggning mitt i ett internationellt skyddat naturreservat. Enligt Världsnaturfonden, som stödjer protesterna, hotas stora delar av området av industriell skogsavverkning.
– Detta är ett unikt världsarv och berör alla människor, säger Konstantin Ivanov på Världsnaturfonden i Bulgarien.

ANNONS
|

Varje torsdag i sex veckor samlades tusentals bulgarer i huvudstaden Sofia för att protestera mot regeringens planer på att bygga ut en budgetskidanläggning i nationalparken Pirin, i sydvästra Bulgarien. Protesterna har spridit sig till åtminstone tio andra städer inom EU, bland annat Göteborg, där en handfull demonstranter samlades på Gustaf Adolfs Torg tidigare i veckan.

– Jag älskar naturen och jag tror inte på våra korrupta politiker och deras falska löften, säger Tatyana Mircheva från Göteborg.

Trots det kalla vädret demonstrerade runt tre tusen personer på Sofias gator i veckan. Enligt Konstantin Ivanov, pressansvarig för Världsnaturfonden i Bulgarien, har protesterna som mest lockat uppemot 10 000 människor. De har även fått stöd från bland andra Hollywoodstjärnorna Leonardo Di Caprio och Jared Leto, som har skrivit till landets premiärminister.

ANNONS

– Detta är en fråga som enar många olika människor. På demonstrationerna ser unga och gamla från olika yrkeskategorier. Naturen är något konkret som blir väldigt begripligt för folk. Pirin ligger alla varmt om hjärtat och många känner att regeringen tar något från dem, säger han.

Skyddas av EU

Parken innehåller enligt Världsnaturfonden 216 endemiska arter, unika arter som bara finns där, och är hem åt bland andra brunbjörnar och vargar. Naturen kännetecknas av höga berg, issjöar, alpina ängar och gamla skogar varav en har en 1300 år gammal tall. Nationalparken är listad på UNESCO:s lista över världsarv och omfattas även av Natura 2000, EU:s nätverk för av skyddade områden.

I mellandagarna antogs en ny, tillfällig förvaltningsplan för parken. Politikerna själva menar att man endast planerar att ta ytterligare två procent av parken i anspråk och hämta dricksvatten från 48 procent av området. Världsnaturfonden hävdar att detta är ett kryphål för att kunna öppna för industriell skogsavverkning av 60 procent av parken i framtiden.

– Besluten är väldigt vagt formulerade vilket spär på våra farhågor, säger Konstantin Ivanov.

Utbredd korruption

Enligt Transparency International, som årligen mäter korruption baserat på hur den uppfattas av expertisen och befolkningen i varje land, är Bulgarien det mest korrupta landet i EU. Misstron speglas även på plakaten i demonstrationstågen där politikerna kallas för maffia.

ANNONS

– Det finns mycket missnöje i landet. Till exempel i denna fråga har allmänheten inte fått veta vem som äger skidorten som ska byggas ut. Då misstänker vi direkt att någon kommer att tjäna pengar på att sälja ut det som tillhör oss alla, säger Konstantin Ivanov.

Storsatsar på turism

Enligt honom pågår liknande konflikter på flera håll i Östeuropa där ekonomiska vinster ställs mot miljöhänsyn. Ett känt exempel är Bialowiezaskogen i Polen, Europas enda urskog, som ständigt hotas av skövling.

Bulgarien är EU:s fattigaste land och satsningar på turism framställs ofta som det som ska rädda landets ekonomi. Konstantin Ivanov följer utvecklingen med oro.

– Det är inte bara bergsområden som hotas. Vi ser även överexploatering av kustremsan vid Svarta havet. Någon gång måste man säga stopp. Det här är unika världsarv, när de är borta så är de borta för alltid. Det hjälper inte turistnäringen heller. Detta måste göras i samklang med naturen.

FAKTA: Bulgarien

Bulgarien är räknat i BNP per capita EU:s fattigaste medlemsland. I landet bor drygt sju miljoner invånare, varav 1,2 miljoner i huvudstaden Sofia. Till ytan är Bulgarien ungefär lika stort som landskapet Lappland.

Efter järnridåns fall blev landet medlem i försvarsalliansen Nato 2004 och i EU från den 1 januari 2007. President är Rumen Radev (född 1963) som är formellt oberoende, men stöttad av Socialistpartiet. Det mesta av makten ligger dock hos premiärminister Boyko Borissov (född 1959) från konservativa partiet Gerb.

ANNONS

Källa: TT

ANNONS