En Adéliepingvin med sin unge. Arkivbild.
En Adéliepingvin med sin unge. Arkivbild.

Massdöd bland pingvinungar i Antarktis

Massvält på grund av ändrade isförhållanden har krävt tusentals pingvinungars liv i Antarktis. Hos en koloni med 18 000 adéliepingviner, som franska forskare studerat sedan 2010, har endast två ungar ur den första kullen överlevt.

ANNONS
|

Enligt forskarna beror massvälten på en kombination av väderförhållanden och smältande is från Mertzglaciären, vilket gjort att föräldrarna fått färdas längre sträckor för att hitta mat.

Nyheten kommer inför ett möte nästa vecka med kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR). Förra året beslutade man att bilda världens största marina reservat i Rosshavet, till ytan ungefär lika stort som Norge, Finland och Sverige tillsammans.

Men det område i östra Antarktis där massvälten drabbat Adéliepingvinerna, omfattades inte av reservatet. Nu hoppas miljövänner på att det ska skyddas under årets möte.

ANNONS

- Risken att öppna detta område för industrifiske av krill, vilket skulle konkurrera om maten med Adéliepingvinerna, som nu återhäntar sig efter två katastrofala häckningsmisslyckanden på fyra år, är otänkbar, säger Rod Downie, chef för polarprogrammen vid Världsnaturfonden WWF.

TT-AFP

ANNONS